Simon Bosch Simon Bosch
26/03/2022 15:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/03/2022 15:15

India voert belastingen op crypto toch door, ondanks protest

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Gisteren schreven we dat er uit Maleisië soms erg tegengestelde geluiden komen als het gaat om cryptovaluta en blockchain. India is ook zo’n land. Er wordt nu een wet ingevoerd die inhoudt dat de overheid belasting zal heffen op cryptovaluta.

Dat schrijft MoneyControl op basis van een officieel bericht vanuit de overheid. Eind vorig jaar vroeg de centrale bank van het land de overheid al om een volledig verbod op digitale valuta, maar dit is uiteindelijk niet doorgevoerd. Een alternatief was een belasting van 30% op transacties. Het lijkt te gaan om een capital gains tax (vermogensrendementsbelasting), die vaak ook rond de 30% ligt in andere landen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Tweede belasting

Naast een vermogensrendementsbelasting wordt een belasting van 1% op inkomsten uit cryptocurrencies doorgevoerd, ook wel ‘tax deducted at source’ genoemd. Als je bijvoorbeeld je salaris in India betaald krijgt in crypto betaal je dus 1% aan de overheid, puur vanwege het feit dat het betaald is in cryptovaluta. Daar zal de reguliere inkomstenbelasting waarschijnlijk nog bovenop komen.

Ook kunnen verliezen niet worden verrekend, net zoals bij India’s gokregulaties. De belasting van 30% op rendement uit crypto zal op 1 april ingaan, de belasting op inkomsten uit crypto begint op 1 juli.

Terug in de tijd

Toch is het een enorm percentage als je bedenkt dat crypto van nature aantrekkelijk zou moeten zijn om te gebruiken. Met een belasting van 30% leid je mensen automatisch terug naar het ‘systeem’ waar ze vandaan kwamen, oftewel het bankensysteem. In het geval van India lijkt dat de bedoeling te zijn. Het land heeft immers eerder al overwogen om een volledig verbod door te voeren, dat zal een reden hebben.

CoinDesk heeft gesproken met vooraanstaande mensen uit India’s crypto-industrie. Volgens Sumit Gupta, CEO van CoinDCX, een grote exchange uit India, zal het tarief van 1% bijvoorbeeld gevolgen hebben voor zowel actieve handelaren als voor het totaal aan ontvangen belasting. Dat laatste zal voor de overheid waarschijnlijk positief uitvallen. Unocoin-co-founder en CEO Sathvik Vishwanath noemt dat het de strop kan zijn voor de crypto-industrie. Ook blijken veel verzoeken vanuit de industrie niet te zijn doorgevoerd. Terug in de tijd dus, voor India.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie