Roy van Krieken Roy van Krieken
30/06/2022 18:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/06/2022 18:05

Indiase centrale bank: Cryptocurrencies zijn praktisch waardeloos

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Indiase centrale bank: Cryptocurrencies zijn praktisch waardeloos

Foto: rawf8/Shutterstock

Het blijft onduidelijk wat de Indiase overheid nu van plan is wat betreft het reguleren van de crypto industrie. Vandaag gooit de Indiase centrale bank weer wat olie op het vuur. Zij stellen namelijk dat cryptocurrencies een gevaar vormen voor het financiële systeem en dat zij eigenlijk totaal geen intrinsieke waarde hebben.

Ethereum adviseur eist megabedrag van $9,6 miljard in zaak tegen VS
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Indiase centrale bank en crypto

De centrale bank erkent dat crypto enorm in populariteit zijn gegroeid de afgelopen paar jaar, maar geven een strenge waarschuwing af aan het adres van investeerders. Volgens de bank zijn cryptocurrencies namelijk helemaal niet te zien als valuta en ook niet als financiële activa. De bank stelt ronduit dat cryptocurrencies eigenlijk helemaal geen waarde hebben. De centrale bank meldt dit in hun laatste Financial Stability Report.

Volgens de bank zullen de risico’s die gemoeid gaan met de crypto industrie ook alleen maar groeien naarmate de crypto sector groter blijft worden. De risico’s zullen zelfs zo groot zijn volgens de centrale bank dat de stabiliteit van het volledige financiële systeem in gevaar dreigt te komen.

“Cryptocurrencies zijn geen valuta omdat ze geen uitgever hebben, geen schuldinstrument of financieel activum zijn en geen intrinsieke waarde hebben. Tegelijkertijd brengen cryptocurrencies risico’s met zich mee.”

Sommige geïdentificeerde risico’s hebben te maken met een gebrek aan dekking voor activa zoals bitcoin (BTC) en decentralized finance (DeFi) projecten, aldus de bank. Daarnaast beschouwt de Indiase centrale de sterke correlatie van de crypto markt met de aandelenmarkt als een andere belangrijke valkuil

“In het verleden hebben particuliere valuta in de loop der tijd tot instabiliteit geleid en in de huidige context tot ‘dollarisering’, omdat zij een of meer parallelle valuta systemen creëren die de soevereine controle over de geldhoeveelheid, de rentetarieven en de macro-economische stabiliteit kunnen ondermijnen.”

Strenge regulatie van de crypto industrie is nodig

Daarnaast is het volgens de Indiase centrale bank van groot belang dat de crypto industrie op de korte termijn duidelijk gereguleerd gaat worden. Zij stellen dat wetgevers en beleidsmakers zich vooral zouden moeten focussen op de aangekaarte risico’s van de crypto wereld, maar ook de impact van de crypto sector op het klimaat.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie