Erik Juffermans Erik Juffermans
19/10/2022 06:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/10/2022 06:10

Interpol start speciale afdeling voor bestrijden crypto misdaad

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Interpol start speciale afdeling voor bestrijden crypto misdaad

Foto: HUANG Zheng/Shutterstock

Volgens Interpol zijn nationale autoriteiten vaak niet in staat om effectief misdaden met crypto als bitcoin en ethereum tegen te gaan. De internationale politieorganisatie heeft daarom besloten een specifieke afdeling te starten die nationale overheden gaat ondersteunen bij het bestrijden van crypto criminaliteit. Dat maakt de organisatie bekend tijdens de jaarlijkse samenkomst in Delhi, India. Bij de samenkomst zijn prominente politieambtenaren van 195 landen aanwezig.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto; Het Wilde Westen

Crypto staat algemeen bekend als het Wilde Westen van de financiële wereld. Een van de voornaamste redenen hiervoor is de afwezigheid van regulatie en de immense activiteit van oplichters en scammers. Eerder dit jaar openbaarde een onderzoek van het Better Business Bureau (BBB) dat crypto fraude de tweede grootste vorm van fraude ter wereld is.

Volgens Jürgen Stock, de secretaris-generaal van Interpol, is er een wettelijk kader nodig om nationale autoriteiten in staat te stellen crypto misdaad tegen te gaan. 

“In de meeste gevallen is overheidspersoneel niet getraind en niet in staat om cryptocurrency misdaad effectief te bestrijden.” 

Aldus Stock. Ook volgens Praveen Sinha, directeur van de Indiase veiligheidsdienst, is crypto misdaad een zeer groot probleem. India is een van de meest toonaangevende landen als het gaat om crypto gebruik. Volgens Sinha wordt het steeds moeilijker om cybercrime de monitoren, vooral in de crypto sector. Hij meent dat internationale samenwerking de enige mogelijkheid is om crypto misdaad tegen te gaan.

“Het enige antwoord is internationale coöperatie, coördinatie, vertrouwen en het in real-time delen van informatie.”

Red notice voor Do Kwon

Het plan van Interpol om deze speciale afdeling op te richten is geen verrassing. In september werd Interpol door de Zuid-Koreaanse regering verzocht om een red notice uit te geven voor Do Kwon, oprichter van Terraform Labs. Na de ineenstorting van Do Kwon’s Terra (LUNA) dook de oprichter onder, al ontkent hij dat zelf. Sindsdien weigert hij zich te verantwoorden voor de Zuid-Koreaanse autoriteiten. Nog altijd is de locatie van Do Kwon onbekend.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie