Tim Kamp Tim Kamp
10/02/2024 09:09 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/02/2024 19:07

Minister van Financiën VS pleit voor meer cryptoregulatie: “neem de wetgeving aan”

Bitcoin-BTC
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
yellen-finance-minfin

Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Janet Yellen, de huidige Amerikaanse minister van Financiën, heeft opgeroepen tot strengere regulering van de cryptomarkt. In een recente toespraak aan het Amerikaanse Senate Banking, Housing and Urban Affairs committee benadrukt Yellen de noodzaak om de opkomst van digitale valuta’s te reguleren.

Bitcoin en ethereum ETF’s maken hun historische debuut in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF's maken hun historische debuut in Hongkong

Yellen vraagt Congres om aannemen wetgeving

Met de groeiende populariteit van cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC), heeft Yellen opnieuw gewaarschuwd voor de risico’s die deze technologie met zich meebrengt. Ze benadrukt het belang van het voorkomen van illegale activiteiten, zoals witwassen en het financieren van terrorisme. Deze acties worden vaak geassocieerd met anonieme transacties via crypto.

In de toespraak haalt Yellen een jaarlijkse rapport van de Financial Stability Oversight Council (FSOC) aan, een organisatie met het doel om financiele stabiliteit in de VS te waarborgen. En tegelijkertijd vraagt de Amerikaanse minister van Financiën aan het Congres om gaten in de regels over digitale activa te dichten. Yellen dringt de Amerikaanse wetgevers verder aan om de wetgeving aan te nemen die crypto en stablecoins reguleert.

“Het comité richt zich op digitale activa en gerelateerde risico’s, zoals van runs op cryptoplatforms en stablecoins. Maar ook potentiële kwetsbaarheden door de volatiliteit van de prijzen van crypto-activa. Daarnaast is er een sterke toename van platforms die actief zijn buiten of niet voldoen aan de geldende wetten en regelgeving,” vertelt Yellen aan de commissie.

Verder gaat Yellen in op mogelijke wetgeving rondom crypto. Volgens Yellen zou het Congress zo snel mogelijk de handen uit de mouwen moeten steken en voor eens en altijd duidelijk regelgeving in het leven moeten roepen:

“Het Congres zou wetgeving moeten aannemen om te voorzien in de regulering van stablecoins en van de spotmarkt voor crypto-activa die geen effecten zijn.”

Advertentie

Preventief te werk gaan tegen cryptocriminelen

Yellen is niet de grootste fan als het gaat om stablecoins. Ze is van mening dat het gebrek aan openheid over de reserves ze kwetsbaar maken voor plotselinge paniekverkopen. Ze is niet de enige. Ook senator Elizabeth Warren staat al langer bekend om haar anti-crypto standpunten. De criminele sector zou bijvoorbeeld enorm profiteren van de slecht gereguleerde wereld van crypto, aldus Warren. De discussie gaat verder:

Ook het feit dat crypto gebruikt zou worden door terroristen is een heikel punt voor Yellen en veel andere Amerikaanse wetgevers. Volgens Yellen is het van groot belang dat wetgeving wordt geupdatet om ervoor te zorgen dat terroristische organisaties niet meer betaling kunnen versturen en ontvangen in de vorm van cryptocurrencies.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
Advertentie