Simon Bosch Simon Bosch
16/02/2024 08:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/02/2024 21:07

Nieuwe crypto regels mogelijk in de maak door de Europese Unie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nieuwe crypto regels mogelijk in de maak door de Europese Unie

Foto: Christophe Licoppe/Shutterstock

De Europese Unie heeft al constructieve wetgeving voor de crypto-industrie geïmplementeerd, maar de sector heeft een hoop bewegende delen. Om ervoor te zorgen dat al die delen goed gereguleerd worden, werkt de EU naar verluidt aan nieuwe regels.

Vrijlating Tornado Cash-ontwikkelaar geweigerd door Nederlandse rechtbank
Vrijlating Tornado Cash-ontwikkelaar geweigerd door Nederlandse rechtbank

EU werkt aan beter crypto-toezicht

Dat claimt CoinDesk op basis van een ingezien informeel document dat EU-functionarissen met elkaar zouden hebben gedeeld. Er zou in staan wat de Financial Services Committee (FSC) in een vergadering in april allemaal zal bespreken. Ook crypto-regulatie staat volgens dit document op het programma.

De FSC heeft afgevaardigden van de 27 verschillende EU-lidstaten en van de Europese Commissie, en richt zich voornamelijk op algemene vraagstukken in de financiële wereld en op de coördinatie van het beleid tussen alle lidstaten. De organisatie moet niet worden verward met de gelijknamige organisatie van de Verenigde Staten. Ze hebben hetzelfde doeleinde, maar ze staan volkomen los van elkaar.

Volgens de crypto-krant staat voor april ‘Digital Finance’ bovenaan de lijst. Hier valt de crypto- en blockchain-industrie ook onder. Het document noemt verschillende wetgevingen en wetsvoorstellen, waaronder de al aangenomen Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA). Die wet wordt in delen ingevoerd, waarvan het laatste deel vanaf eind 2024 zal gelden.

Advertentie

Crypto-regulatie snel veranderd in 2023

Ook andere regels en wetsvoorstellen zullen worden besproken. Naast MiCA heeft de EU ook bijvoorbeeld DAC8 goedgekeurd. Deze wet is een stuk strenger dan MiCA, en verplicht bedrijven om klanteninformatie met de verschillende Europese belastingdiensten te delen. Of deze regeling ook zal worden besproken is niet duidelijk. Wel heeft het document het over ‘het versterken van toezicht’, wat wellicht betekent dat de DAC8-wetgeving zal worden uitgebreid.

Wereldwijd zijn overheden druk met het maken van regels voor de crypto-sector. Zo riep de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen vorige week nog op tot meer regulatie. Dit gold in 2023 voor landen van over de hele wereld; niet alleen voor de Europese Unie.

Ook in het Verenigd Koninkrijk en Hong Kong is een hoop veranderd, ten gunste van crypto. Zelfs in China zijn cryptocurrencies sinds eind vorig jaar legaal bezit, terwijl voorheen een streng verbod gold.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie