Simon Bosch Simon Bosch
16/02/2024 08:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/02/2024 21:07

Nieuwe crypto regels mogelijk in de maak door de Europese Unie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nieuwe crypto regels mogelijk in de maak door de Europese Unie

Foto: Christophe Licoppe/Shutterstock

De Europese Unie heeft al constructieve wetgeving voor de crypto-industrie geïmplementeerd, maar de sector heeft een hoop bewegende delen. Om ervoor te zorgen dat al die delen goed gereguleerd worden, werkt de EU naar verluidt aan nieuwe regels.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

EU werkt aan beter crypto-toezicht

Dat claimt CoinDesk op basis van een ingezien informeel document dat EU-functionarissen met elkaar zouden hebben gedeeld. Er zou in staan wat de Financial Services Committee (FSC) in een vergadering in april allemaal zal bespreken. Ook crypto-regulatie staat volgens dit document op het programma.

De FSC heeft afgevaardigden van de 27 verschillende EU-lidstaten en van de Europese Commissie, en richt zich voornamelijk op algemene vraagstukken in de financiële wereld en op de coördinatie van het beleid tussen alle lidstaten. De organisatie moet niet worden verward met de gelijknamige organisatie van de Verenigde Staten. Ze hebben hetzelfde doeleinde, maar ze staan volkomen los van elkaar.

Volgens de crypto-krant staat voor april ‘Digital Finance’ bovenaan de lijst. Hier valt de crypto- en blockchain-industrie ook onder. Het document noemt verschillende wetgevingen en wetsvoorstellen, waaronder de al aangenomen Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA). Die wet wordt in delen ingevoerd, waarvan het laatste deel vanaf eind 2024 zal gelden.

Advertentie

Crypto-regulatie snel veranderd in 2023

Ook andere regels en wetsvoorstellen zullen worden besproken. Naast MiCA heeft de EU ook bijvoorbeeld DAC8 goedgekeurd. Deze wet is een stuk strenger dan MiCA, en verplicht bedrijven om klanteninformatie met de verschillende Europese belastingdiensten te delen. Of deze regeling ook zal worden besproken is niet duidelijk. Wel heeft het document het over ‘het versterken van toezicht’, wat wellicht betekent dat de DAC8-wetgeving zal worden uitgebreid.

Wereldwijd zijn overheden druk met het maken van regels voor de crypto-sector. Zo riep de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen vorige week nog op tot meer regulatie. Dit gold in 2023 voor landen van over de hele wereld; niet alleen voor de Europese Unie.

Ook in het Verenigd Koninkrijk en Hong Kong is een hoop veranderd, ten gunste van crypto. Zelfs in China zijn cryptocurrencies sinds eind vorig jaar legaal bezit, terwijl voorheen een streng verbod gold.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie