Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
24/02/2024 14:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/02/2024 13:32

Nieuwe EU-toezichthouder komt met strengere controle op cryptomarkt

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nieuwe crypto regels mogelijk in de maak door de Europese Unie

Foto: Christophe Licoppe/Shutterstock

Het nieuwe Anti-Money Laundering Authority (AMLA) van de Europese Unie (EU) zal zijn hoofdkantoor vestigen in Frankfurt, de financiële hoofdstad van Duitsland.

De toezichthoudende instantie zal beginnen met haar werkzaamheden in het midden van 2025. Het algemeen bestuur van de AMLA zal bestaan uit vertegenwoordigers van toezichthouders en financiële inlichtingeneenheden van alle EU lidstaten, terwijl het bestuursorgaan zal bestaan uit de voorzitter en vijf onafhankelijke fulltime leden.

Man mined een miljoen aan crypto met andermans stroom
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Waarom is dit relevant voor crypto?

De AMLA is een nieuw opgerichte toezichthoudende instantie met als voornaamste doel het versterken van de strijd tegen witwassen van geld en de financiering van terrorisme binnen de EU.

De autoriteit zal de bevoegdheid hebben om toezicht te houden op hoog risico en grensoverschrijdende financiële entiteiten. Hieronder zullen ook crypto bedrijven vallen als ze als hoog risico worden beschouwd.

Daarnaast kunnen er met de oprichting van AMLA nieuwe of aangescherpte regels komen waaraan crypto bedrijven moeten voldoen. Dit kan bedrijven ertoe aanzetten hun compliance- en monitoringssystemen te verbeteren om te voldoen aan de EU normen voor antiwitwaspraktijken (AML) en het financieren van terrorisme (CFT).

Advertentie

EU versterkt regelgeving crypto en AI

Volgens een rapport van CoinDesk werkt de EU aan het verfijnen van haar regelgevingskader voor de bloeiende crypto industrie. Het Financial Services Committee (FSC), bestaande uit vertegenwoordigers van alle 27 EU-lidstaten en de Europese Commissie, heeft ‘Digital Finance’ hoog op de agenda staan voor hun aanstaande vergadering in april.

Deze doelen bevatten de verdere integratie van de crypto en blockchain sector binnen het Europese financiële beleid. Belangrijke wetgeving zoals de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) en DAC8, die respectievelijk in fasen wordt ingevoerd en strengere eisen stelt aan het delen van klantinformatie met Europese belastingdiensten, zullen naar verwachting worden uitgebreid.

Tegelijkertijd is de EU bezig met het opstellen van regelgeving over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Op 13 februari keurden de Commissies Interne Markt en Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement de voorlopige overeenkomst over de Europese AI-Act goed, de eerste AI-gerichte wetgeving ter wereld.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie