Bram Ooijen Bram Ooijen
25/03/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/03/2023 13:00

Nieuwe Europese antiwitwaswet: wat zijn de gevolgen voor crypto?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Cómo MiCA podría cambiar el futuro de la criptoinversión en la UE

Foto: symbiot/Shutterstock

Op 28 maart vindt er een stemming plaats in het Europees Parlement over een nieuw wetvoorstel voor de antiwitwaswet. De beleidmakers in het Europees Parlement lijken het eens te zijn geworden over deze wet. De Europese Unie wil namelijk voorkomen dat criminelen de antiwitwasregels via cryptocurrencies omzeilen. Al langere tijd houdt het Europees Parlement zich bezig met de cryptomarkt en mogelijke wetgeving.

Nieuwe crypto wet nodigt Amerikaanse banken uit tot stablecoinmarkt
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Limieten op transacties en bezorgdheid over DeFi-innovatie

Een deel van het wetsvoorstel gaat over een beoogd limiet op transacties als de eigenaar van de crypto wallet niet volledig geïdentificeerd is. Een vorige beoogde verandering van de antiwitwaswet was om crypto strenger te reguleren door alleen maar transacties van cryptodiensten te accepteren als zij een licentie bij de Europese Unie hebben. Dit zou dan wel alleen gelden bij transacties boven de €1000.

De cryptowereld is bezorgd dat de regels omtrent regulatie zullen zorgen voor belemmeringen in onder andere de innovatie van DeFi. In de laatste variant van het wetsvoorstel zijn contante transacties, dus met fysiek geld, zonder toestemming toegestaan tot een bedrag van €7000. De grens telt niet voor betalingen tussen personen, maar wel voor zaken als onroerend goed, luxegoederen of storting bij een financiële instelling. Deze betalingen vallen onder ‘commerciële betalingen’.

Advertentie

Stemmingen voor wetsvoorstel in de Europese Unie

Europarlementariërs hebben bij dit wetsvoorstel een mandaat voor de Europese Commissie toegevoegd om de mogelijkheid te geven om de wetgeving voor commerciële betalingen in drie jaar aan te passen. Dit hebben zij gedaan met het idee om in de toekomst in lijn te blijven met de regulatieplannen, zoals met de (mogelijke) komst van een digitale identiteit in de Europese Unie.

Naar verwachting zal het wetsvoorstel worden goedgekeurd. Als dat inderdaad lukt, kunnen de interinstitutionele onderhandelingen plaatsvinden. Interinstitionele onderhandelingen zijn onderhandelingen tussen de Europese Commissie, de Raad van Ministers (de regeringen van de 27 lidstaten van de Europese Unie) en het Europees Parlement.

Deel dit artikel
Bram Ooijen

Van jongs af aan is Bram gefascineerd door de manier waarop technologie onze wereld verandert en de mogelijkheden die het biedt om ons leven te verbeteren. In het bijzonder is hij geïntrigeerd door de opkomst van cryptocurrency en de blockchain-technologie.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie