Simon Bosch Simon Bosch
23/02/2023 16:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2023 16:01

Europees Parlement gaat ‘eigen’ crypto wallets toch niet verbieden

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
El Parlamento Europeo no prohibirá las crypto wallets

Foto: Drop of Light / Shutterstock.com

In 2021 liet de bullmarkt in crypto Europese beleidsmakers flink zweten. De markt begon zó groot te worden dat deze een risico voor financiële stabiliteit kon vormen. Dit leidde tot plannen voor strenge regulaties. Er werd zelfs gewerkt aan een algeheel verbod op anonieme crypto wallets. Gelukkig gaat dat plan niet meer door – voorlopig althans.

Volgende bitcoin ETF golf? Chinese vermogensbeheerders zetten stap
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

EU fel tegen ‘eigen’ crypto wallets

Het is tegenwoordig niet zo lastig meer als voorheen om een walletadres op een bepaalde blockchain aan te maken. Vandaag de dag heb je als voordeel dat je bijvoorbeeld een hardware wallet kunt gebruiken, waar je alleen het juiste programmaatje op hoeft te installeren en door het proces heen geleid wordt.

De walletadressen die je hiermee genereert zijn zo goed als anoniem. Weliswaar zijn de transacties zelf meestal volledig publiek, maar toch weet de overheid niet direct van wie deze wallets zijn. Als het walletadres van een instituut is weet de overheid dit wel. Instituten zijn door regulaties verplicht om wallets te registreren. Transacties moeten boven een bepaalde waarde ook gemeld worden bij beleidsmakers.

Het verbod op ‘anonieme’ wallets van mensen zoals jij en ik zou betekenen dat het een stuk moeilijker wordt om een eigen wallet te hebben, misschien zelfs onmogelijk. Het zou je in ieder geval veel meer werk bezorgen dat niet de moeite waard is als je niet veel geld hebt.

Advertentie

Verbod op eigen wallets geschrapt

Maar het maken van nieuwe wetten duurt lang. The Block claimt een herziene versie van het wetsvoorstel te hebben ingezien. Hierin wordt beschreven dat de meeste ‘self-hosted’ wallets en walletadressen niet meer verboden zullen zijn. Beleidsmakers willen vooral dat het duidelijk is van wie de adressen zijn.

Echter zouden wel strenge limieten op transacties van slechts 1.000 euro gaan gelden. Voor nu is het nog lastig om limieten te stellen op transacties tussen twee wallets die niet gereguleerd zijn. Maar de regel is relatief gemakkelijk in te stellen voor wallets van crypto exchanges.

De plannen zijn onderdeel van nieuwe antiwitwasmaatregelen, dat in de industrie ook wel bekendstaat als ‘AML’. Het voorstel zit nog in de conceptfase en zou dus nog aangepast kunnen worden. Er waren voorheen ook plannen om Non-Fungible Tokens (NFT’s) niet te reguleren onder de MiCA-wetgeving, maar dit zou nu onder de nieuwe AML-wet gaan vallen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie