Kevin Schijven Kevin Schijven
03/03/2022 17:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/03/2022 17:15

Oekraïne annuleert crypto airdrop, maar gaat NFT’s uitgeven

icon-nft
NFT nieuws
Oekraïne annuleert crypto airdrop, maar gaat NFT’s uitgeven

Foto: Milan Sommer/Shutterstock

Terwijl de situatie in Oekraïne alsmaar verder escaleert, liepen de afgelopen dagen de donaties snel op, ook met cryptocurrencies. Gisteren was op Crypto Insiders te lezen over een zogeheten ‘airdrop’ die Oekraïne aankondigde voor crypto donateurs.

De aankondiging zorgde ervoor dat het aantal donaties met crypto als bitcoin (BTC), ethereum (ETH) en polkadot (DOT) snel steeg. Volgens gegevens van blockchain analysebedrijf SlowMist is inmiddels al zo’n $53,5 miljoen aan crypto gedoneerd aan Oekraïne.

Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto als wapen tegen China - Trump's verrassende nieuwe strategie

Oekraïne annuleert crypto airdrop

Echter heeft Mykhailo Fedorov, de vicepremier van Oekraïne en minister van digitale transformatie, zojuist op Twitter aangekondigd dat de airdrop is geannuleerd:

“Na zorgvuldige afweging hebben we besloten om de airdrop te annuleren. Elke dag zijn er meer en meer mensen die Oekraïne willen helpen om de agressie terug te dringen. In plaats daarvan zullen we binnenkort NFT’s aankondigen om de Oekraïense strijdkrachten te ondersteunen. We hebben GEEN plannen om vervangbare tokens uit te geven.”

Nep cryptocurrency maakt misbruik van situatie

De aankondiging is geen grote verassing. Wat deze airdrop zou inhouden, en om welke tokens het zou gaan, was allemaal nog zeer onduidelijk. Eerder vandaag kwam ook al nieuws naar buiten over een token, genaamd World Peace Coin (WORLD).

Het werd snel duidelijk dat hier om een nep token ging waarvan oplichters zich voor deden alsof het met de airdrop van Oekraïne had te maken. Meerdere publicaties rapporteerden er zelfs over en het heeft wellicht geleid tot de aankondiging van de annulering.

Eerder vandaag was nog op Crypto Insiders te lezen over Justin Sun, CEO van TRON. Hij zette zich weer voor schut toen hij klaagde dat zijn donaties geen aandacht kregen en geen airdrop zouden ontvangen. Inmiddels heeft hij zijn tweet natuurlijk weer verwijderd.

Oekraïne gaat NFT’s uitdelen

Ondertussen klagen anderen dat Oekraïne een zogenaamde “rug pull” hiermee pleegt, al roepen de meesten dat met een knipoog. Oekraïne kiest er dus voor om wel non-fungible tokens (NFT) uit te geven aan donateurs. Verdere informatie hierover is echter nog onbekend.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie
Advertentie