Ivo Melchers Ivo Melchers
16/06/2024 07:48 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/06/2024 19:41

Onverwachte domper voor SEC na miljardenschikking met Terraform Labs

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Onverwachte domper voor SEC na miljardenschikking met Terraform Labs

Foto: Tada Images/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) staat voor een uitdaging om de volledige miljardenschikking met Terraform Labs te ontvangen. Dit blijkt uit een rapport van The Wall Street Journal, waarin wordt beschreven hoe de schulden van Terraform zijn verdeeld sinds het bedrijf in januari faillissement aanvroeg.

Bitcoin mysterie blijft: Craig Wright gedwongen Satoshi-claim in te trekken
Bitcoin mysterie blijft: Craig Wright gedwongen Satoshi-claim in te trekken

Faillissement en schuldenlast

Volgens het rapport had Terraform Labs in januari eigendommen ter waarde van $430,1 miljoen tegenover een schuld van $450,9 miljoen. De schikking met de SEC omvat een totale boete van ongeveer $4,47 miljard.

In faillissementszaken krijgen preferente schuldeisers vaak als eerste betaald, gevolgd door niet-gegarandeerde schuldeisers, waaronder boetes en straffen die verschuldigd zijn aan overheidsinstanties zoals de SEC.

Hierdoor zal de SEC waarschijnlijk moeten wachten totdat leners en andere schuldeisers zijn uitbetaald voordat zij iets ontvangen.

Advertentie

SEC en fraudebestrijding

De SEC heeft Terraform Labs en zijn oprichter Do Kwon aangeklaagd voor het verkopen van niet-geregistreerde effecten en het misleiden van investeerders. Dit gebeurde naar aanleiding van de ineenstorting van het Terra-ecosysteem in mei 2022. Kwon is momenteel gearresteerd in Montenegro en zowel de VS als Zuid-Korea vragen om zijn uitlevering.

De SEC heeft de schikking beschreven als een rechtvaardige straf voor “een van de grootste effectenfraudes in de Amerikaanse geschiedenis”. De SEC verklaarde het volgende in een brief aan de Amerikaanse districtsrechter Jed Rakoff op 12 juni:

“Als de voorgestelde uitspraak wordt goedgekeurd, zal deze een onmiskenbaar afschrikwekkend bericht sturen naar niet alleen degenen die zich bezighouden met schaamteloos wangedrag, maar ook naar iedereen die probeert de eisen van de federale effectenwetten te omzeilen door nieuwe normen voor crypto te creëren.”

Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?

Achtergrond van de schikking

Op 13 juni stemde een Amerikaanse rechter in met een schikking tussen de SEC, Terraform Labs en Do Kwon. Deze schikking verplicht Terraform en Kwon om gezamenlijk $4,5 miljard te betalen aan boetes en hen permanent te verbieden om te handelen in “crypto asset securities”.

De schikking komt slechts twee maanden nadat een jury in New York Terraform Labs en Kwon civiel aansprakelijk stelde voor fraude die leidde tot de ineenstorting van het Terra-ecosysteem, wat ook leidde tot het faillissement van het crypto-hedgefonds Three Arrows Capital.

Terraform Labs heeft volgens de huidige CEO Chris Amani ongeveer $150 miljoen beschikbaar. Het blijft onduidelijk hoe het bedrijf de hoge boetes zal betalen.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Waarom Bitcoin explosief stijgt na de mislukte aanslag op Trump
Exclusief Bitcoin-diner: Trump verkoopt 150 plaatsen voor miljoenen
Aantal Amerikanen met crypto gekrompen naar 18 miljoen
Miljarden aan Bitcoin in Amerikaanse schatkist? Experts verdeeld
Advertentie