Politie Oekraïne rolt crypto cybercrime bende op

De Nationale Politie van Oekraïne heeft onlangs een reeks callcenters uit de lucht gehaald die zich bezig zouden houden met het oplichten van Oekraïense en Europese staatsburgers. Ze zouden het gemunt hebben op mensen die al eerder slachtoffer waren geworden van crypto-scams en probeerden met mooie beloftes de slachtoffers nogmaals van hun geld te beroven.

Crypto scammers in Oekraïne

De groep oplichters zocht naar slachtoffers van eerdere crypto-scams. Vervolgens zou de groep contact opnemen met deze mensen en hen hulp aanbieden. Deze hulp zou onder meer bestaan uit schadevergoeding, maar ook investeringsadvies. Uiteraard kwam natuurlijk helemaal niets terecht van enige hulp en werden de slachtoffers genadeloos beroofd.

De nationale politie van Oekraïne verklaarde dat deze groep zich voordeed als de nationale banken van verschillende landen en websites en beurzen gebruikte om Europese klanten te lokken en hun vertrouwelijke gegevens te bemachtigen. 

Volgens een rapport van de politie werden slachtoffers verteld dat zij een commissie moesten betalen om gestolen geld terug te krijgen. Zodra zij dit bedrag hadden overgemaakt werd de communicatie met de ‘brokers’ echter onderbroken en werden er geen betalingen meer verricht.

Tijdens de inval door de politie werden onder meer telefoons, computers en opslagsystemen in beslag genomen. De leden van de cybercrime groep worden op dit moment aangeklaagd wegens fraude en het gebruik van ‘schadelijke software’ door het Openbaar Ministerie. Volgens de politie zouden de gevangenisstraffen op kunnen lopen tot maar liefst 12 jaar.

Oekraïne en cryptocurrencies

Sinds de Russische invasie van het land staat de crypto industrie in Oekraïne ineens in bloei. In maart ondertekende president Zelenskyy bijvoorbeeld een nieuwe wet waarmee het gebruik van cryptocurrencies in het land als het ware legaal werd. Een snel groeiende adoptie kan er echter ook voor zorgen dat criminelen hun voordeel proberen te pakken, zo merken we nu.

Daarnaast wordt er een grote hoeveelheid geld gedoneerd aan Oekraïne in de vorm van cryptovaluta. Het gaat hier over tientallen miljoenen dollars. Onlangs was te lezen waar dat gedoneerde geld allemaal voor wordt gebruikt.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
Advertentie