Robin Hazekamp Robin Hazekamp
05/06/2023 16:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/06/2023 16:00

Politiechef omgekocht met bitcoin in “grootste corruptiezaak in jaren”

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Politiechef omgekocht met bitcoin in

Foto: LightField Studios/Shutterstock

Een politiechef uit Moskou wordt beschuldigd van het accepteren van steekpenningen. De politiebaas zou een eenmalige transactie van honderden bitcoins (BTC) ontvangen hebben van een groep Russische hackers; de exacte groep hackers waarvoor hij was aangewezen om de bezittingen van te confisqueren. 

Rusland gebruikt crypto stablecoin USDT tegen wereldwijde sancties
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Vele miljoenen in bitcoin

De Russische krant Kommersant noemt het “een van de grootste Russische corruptie-strafzaken in de afgelopen jaren.” De verdachte Marat Tambiev, hoofd van het recherchedepartement, wordt ervan beschuldigd dat hij een steekpenning aannam van maar liefst 1.032 bitcoin, goed voor een bedrag van bijna $28 miljoen. De politie heeft een gedeelte van zijn fortuin bevroren, de rest volgt nog. De leden van de hackersgroep, die de agent heeft omgekocht, krijgen voorwaardelijke gevangenisstraffen van 2,5 tot 3,5 jaar.

De krant meldt dat de rechtbank van Nikulinsky in Moskou vandaag de zaak onder de loep neemt. Procureur-generaal Anatoly Razinkin klaagt de politiechef aan voor corruptie en omkoping en wil de resterende activa zo snel mogelijk geconfisqueerd hebben. De politieman ontving de steekpenning van de hackersgroep Infraud Organization Mark. Tambiev was de hackersgroep aan het onderzoeken omdat ze verdacht werden belasting te ontduiken.

Advertentie

Russisch record

Volgens de krant is het bedrag van de steekpenning een Russisch record. Met een totale waarde van 1,6 miljard Russische roebel overstijgt het iedere voormalige geconfisqueerde steekpenning. Een van de weinigen die in de buurt komt is Dmitry Zakharchenko. Hij werd ooit schuldig bevonden aan het aannemen van steekpenningen voor een totaalbedrag van 1,4 miljard roebel. Echter was dit over een periode van 10 jaar en niet in één keer zoals hier het geval was. 

Volgens de krant stuitte de politie op de bizarre hoeveelheid bitcoins toen ze een huiszoeking pleegden. Tijdens de huiszoeking vonden de agenten een Apple Macbook Pro. Maanden later werd de Macbook, ironisch genoeg, gehackt waardoor ze op de meer dan 1.000 bitcoins stuitten. De bitcoins werden bewaard onder een mapje genaamd ‘pensioen’. De politieagent leek van plan te zijn de bitcoins achterwege te houden om te bewaren voor de toekomst. Ten tijde van de vondst leefde het gezin van de politieagent namelijk op één salaris en hadden ze geen dure eigendommen en weinig spaargeld. 

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Tambiev pleit onschuldig

De nu voormalig politieagent pleit volgens de krant onschuldig. De geconfisqueerde bitcoins zijn overgemaakt naar een crypto wallet in bezit van de overheid. De key daarvan is bij het bewijsmateriaal gevoegd. Tambiev heeft zelf het departement waar hij werkte aangeklaagd. Hij zou namelijk al ontslagen zijn voordat de rechter hem schuldig heeft verklaard.

In die rechtszaak eiste hij zijn functie terug en verzocht hij dat zijn afwezige tijd als als ‘gedwongen verzuim’ wordt gekarakteriseerd. De rechtszaak is al afgewezen, omdat zijn ontslag als rechtmatig wordt gezien. Hij zou namelijk zijn afgelegde eed als agent hebben verbroken.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie