Timo Bult Timo Bult
21/12/2020 12:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/12/2020 12:15

Positief voor bitcoin (BTC)? VS pompt honderden miljarden in economie, geldprinter blijft aan staan

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Positief voor bitcoin (BTC)? VS pompt honderden miljarden in economie, geldprinter blijft aan staan

Het Amerikaanse Congres heeft een deal bereikt over een nieuw stimulus pakket voor de Amerikaanse economie. Het gaat om een pakket aan financiële maatregelen met als totaalbudget $900 miljard. Welk effect kan dit hebben op de bitcoin (BTC) koers?
Het coronavirus heeft dit jaar enorme schade veroorzaakt aan economieën wereldwijd. Naast natuurlijk de vele slachtoffers, ligt de economie in de Verenigde Staten grotendeels stil met bedrijven die de deuren moeten sluiten vanwege de pandemie. Een reactie van centrale banken was al vrij vroeg om geld bij te printen om de economie op de been te kunnen houden.
De Amerikaanse overheid heeft al een aantal stimulus pakketten opgezet en dit pakket van $900 miljard is het meest recente. Onderdeel van het pakket is een extra $300 per week voor werklozen en een check van $600 voor veel Amerikanen. Daarnaast wilden een aantal senatoren de deal gebruiken om de Federal Reserve (Fed), de centrale bank in de VS, te beteugelen met betrekking tot de geldprinterij.
De Fed is namelijk vrij onafhankelijk in de besluitvorming of het meer geld bij print of niet. Dit heeft het de afgelopen tijd volop gedaan om er maar voor te zorgen dat de Amerikaanse economie overeind blijft. De beteugeling van de Fed is echter maar deels gelukt.
Nog steeds kan de Fed namelijk, zonder toestemming van het Congres, zelf noodleningsprogramma’s blijven opzetten. Kortom, in principe verandert er weinig.
De impact op crypto kan positief zijn. Zo zal een deel van het geld onder andere naar de aandelenmarkten stromen zoals in het verleden ook te zien is geweest. Dit kan vervolgens ook een positief effect op bitcoin hebben. Daarnaast werkt de geld printerij natuurlijk ook inflatie in de hand. Bitcoin wordt steeds vaker gezien als bescherming tegen inflatie en ook daarom kan het effect dus positief zijn.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie