Rico Engelbarts
19/05/2019 09:51 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/05/2019 09:51

Rapport Europese Centrale Bank: "Cryptocurrencies hebben geen significante impact op de economie"

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een rapport uitgebracht over de impact van cryptocurrencies op de Europese economie. Het stelt onder andere dat de cryptomarkt nog te klein is om enige impact te kunnen hebben op de economie, maar dat de sector wel in de gaten gehouden moet worden.
Het rapport werd opgesteld door de ECB Crypto-Assets Task Force en heeft de titel: “Crypto-Activa: Implicaties voor financiële stabiliteit, monetair beleid en betalings- en marktinfrastructuren.” In het rapport wordt onder andere gesteld dat cryptocurrencies op dit moment niet de functie van geld vervullen:

Crypto-activa vervullen niet de functie van geld, hebben in de huidige fase ook geen significante impact op de economie en hebben geen significante implicaties voor het monetaire beleid.

Opvallend is dat een door de ECB uitgegeven cryptocurrency wordt benoemd in het rapport. Zo worden er bepaalde criteria benoemd voor hoe een dergelijke cryptocurrency zou moeten worden ontwikkeld. Daarnaast wordt er gesteld dat:

De meedogenloze digitalisering van de economie heeft vragen doen rijzen over de geschiktheid van bestaande vormen van geld om te voldoen aan de nieuwe en opkomende behoeften van economische actoren. De komst van crypto-activa heeft dit debat aangewakkerd en er is gesuggereerd dat de technologie die ten grondslag ligt aan crypto-activa centrale banken ertoe moet aanzetten hun eigen ‘digitale valuta’s uit te geven’.

De werkgroep adviseert lidstaten daarnaast om zich beter voor te bereiden op een mogelijke groei van de crypto-sector. De ECB leek cryptocurrencies echter lang als ongevaarlijk te zien. Zo zei de president van de ECB, Mario Draghi:

Bitcoins of iets dergelijks zijn niet echt valuta, het zijn activa. Een euro is een euro – vandaag, morgen, over een maand, het is altijd een euro. En de ECB staat achter de euro. Wie staat er achter de cryptocurrencies? Het zijn dus zeer risicovolle activa waarvan de waarde wild schommelt – zoals je hebt gezien.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie