Tim Kamp Tim Kamp
29/05/2024 14:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/05/2024 12:51

Rechterhand van FTX’s ‘cryptokoning’ moet ook jaren de cel in

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Rechterhand van FTX's 'cryptokoning' moet ook jaren de cel in

Foto: txking/Shutterstock

Ryan Salame was de voormalig CEO van FTX Digital Markets, een zusterbedrijf van het ingestorte FTX.

Salame werd beschouwd als een belangrijke luitenant van Sam Bankman-Fried (SBF), de oprichter van FTX. Net als zijn oud-collega is Salame veroordeeld tot meerdere jaren gevangenisstraf.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Cryptofraudeurs krijgen lange celstraffen

Salame krijgt echter niet zo een hoge celstraf opgelegd als SBF, het meesterbrein achter FTX, kreeg. SBF werd veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de grootschalige fraudezaak.

Salame krijgt een gevangenisstraf van 7,5 jaar opgelegd. Hij bekende schuldig te zijn aan samenzwering van het opereren van een niet-geregistreerd geldtransactiebedrijf en aan campagnefinancieringsfraude.

Bankman-Fried werd schuldig bevonden aan het misleiden van klanten en investeerders door miljarden dollars aan klanttegoeden van FTX te gebruiken voor diverse andere zaken. Hieronder vallen onder meer persoonlijke doeleinden, politieke donaties en risicovolle investeringen. Dit deed hij allemaal via zijn andere bedrijf, Alameda Research. Dit alles leidde tot een miljardenverlies aan klantgeld toen FTX in 2022 failliet ging​.

Salame’s betrokkenheid bij illegale politieke invloed en geldtransacties hielpen FTX sneller en groter te groeien door buiten de wet te opereren. Zijn daden ondermijnden volgens de rechter het vertrouwen in Amerikaanse verkiezingen en het financiële systeem. Naast de gevangenisstraf moet Salame een boete van bijna $12 miljoen betalen aan de Amerikaanse overheid en FTX-schuldeisers. Hij blijft vermoedelijk met “geen resterende activa” achter.

Advertentie

Salame moet FTX-miljoenen terugbetalen

De openbare aanklager, Damian Williams, liet afgelopen dinsdag het volgende weten:

“Ryan Salame stemde ermee in om de belangen van FTX, Alameda Research en zijn medesamenzweerders te behartigen door middel van een onwettige politieke beïnvloedingscampagne en door middel van een geldtransportbedrijf zonder vergunning, waardoor FTX sneller en groter kon groeien door buiten de wet om te opereren.”

De straf van 7,5 jaar is langer dan de vijf tot zeven jaar die de openbaar aanklagers eisten. Van de boete gaat ongeveer $6 miljoen naar de Amerikaanse overheid en $6 miljoen naar schuldeisers. Dat heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie laten weten.

De advocaten van Salame lieten weten niet te spreken te zijn over de hoge straf. Een gevangenisstraf van maximaal 18 maanden is waar de beruchte fraudeur op hoopte. Volgens het team van Salame speelde de cliënt “geen centrale rol in frauduleuze activiteiten”. Ook omdat hij “een groot deel van zijn persoonlijke fortuin verloor toen FTX in november instortte”.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie