Erik Juffermans Erik Juffermans
13/08/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/08/2023 18:00

Russen bezorgd over nationale crypto: ‘het is een soort fraude’

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Russen bezorgd over nationale crypto: 'het is een soort fraude'

Foto: Anton_AV/Shutterstock

Vrijwel alle landen zijn bezig met de ontwikkeling van een zogenaamde central bank digital currency (CBDC), een digitale versie van de bestaande nationale valuta. Voor overheden zijn ze zeer interessant, maar niet alle burgers staan te popelen voor deze CBDC’s. Dit is ook de situatie in Rusland, die onlangs zijn digitale roebel onthulde. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat 32 procent van de Russen vertrouwt de digitale roebel niet vertrouwt.

Crypto belastingaangifte van start, tips en tricks voor 2024
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Nationale crypto is “een soort fraude”

Volgens een onderzoek van Bankinform kijkt 13 procent van de ondervraagden uit naar de digitale roebel. Zij verwachten dat de introductie van de digitale roebel tot nieuwe mogelijkheden zal leiden. Een veel groter deel van de respondenten, namelijk 32 procent, ziet de digitale roebel daarentegen als “een soort fraude”.

Het is een veelgehoorde zorg over CBDC’s en niet alleen in Rusland. Overal ter wereld maken mensen zich zorgen over de implicaties van digitale munteenheden in controle van centrale banken. CBDC’s zouden namelijk centrale banken en overheden volledige controle over de financiele vrijheid van mensen kunnen geven. Afgelopen week haalde podcaster Joe Rogan nog hard uit naar de komst van een digitale dollar. Het zou “game over” zijn voor Amerikanen.

Ook in de Europese Unie zijn er plannen voor een digitale euro, maar concreet zijn ze nog niet. Er bestaat een mogelijkheid dat de digitale euro enkel in gebruik zal worden genomen door banken. Transacties tussen banken onderling zouden namelijk veel sneller en efficiënter zijn wanneer deze worden uitgevoerd met een digitale euro die gebruik maakt van een blockchain.

Rusland volgt China met CBDC plannen

China is een van de weinige landen die al een CBDC in omloop heeft. Sinds een paar jaar gebruiken Chinezen al de digitale yuan. De adoptie hiervan ging echter niet zo soepel als vooraf gehoopt. Ook de coronapandemie zorgde voor de nodige obstakels. Inmiddels worden er in meerdere steden al ambtenaren betaald met de digitale yuan. Ook in het openbaar vervoer is het mogelijk om met de digitale yuan te betalen.

Rusland voorziet een vergelijkbare toekomst met zijn digitale roebel. Na meerdere pilots hoopt de Russische centrale bank dat de digitale roebel in 2025 klaar is voor totale adoptie door het volk. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie