Roy van Krieken Roy van Krieken
20/07/2023 18:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/07/2023 18:01

Nationale ‘crypto’ China bereikt gigantische mijlpaal

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Chinese nationale 'crypto' bereikt gigantische mijlpaal

Foto: BEAUTY STUDIO / Shutterstock.com

China is een voorloper als het aankomt op digitale nationale valuta, ook wel central bank digital currency (CBDC) genoemd. Al bijna twee jaar bestaat hier namelijk al een digitale variant van de renminbi, beter bekend als yuan.

Hoewel het project bol stond van de kinderziektes, lijkt de digitale munt nu toch echt tractie te krijgen. Onlangs werd namelijk de mijlpaal van bijna $250 miljard aan totaal transactievolume aangetikt.

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie

Digitale valuta China bereikt mijlpaal

De gouverneur van de Bank of China, Yi Gang, deelde deze prestatie tijdens een conferentie in Singapore. Aan het einde van juni was er al meer dan 1,8 biljoen yuan verstuurd met de Chinese CBDC.

Daarnaast meldt Gang dat er al meer dan 950 miljoen individuele transacties hebben plaatsgevonden en dat er al 120 miljoen wallets zijn gecreëerd. De waarde van een gemiddelde transactie met de digitale yuan komt neer op ongeveer $260.

Toch is er nog een hele weg te gaan. De hoeveelheid digitale yuan in omloop blijft namelijk erg laag. Volgens de gouverneur van de centrale bank staat de totale waarde van de digitale yuan in omloop op slechts $2,3 miljard. Dit vertegenwoordigt een minuscuul percentage, 0,16% om precies te zijn, van alle yuan in omloop in China en daarbuiten.

De digitale yuan wordt flink gepromoot door de Chinese overheid. Het is daarom niet gek om te verwachten dat de digitale munt in de toekomst verder in gebruik zal toenemen. Zeker als je ook bekijkt dat de digitale yuan eigenlijk pas net komt kijken. In die context is de recente mijlpaal best een prestatie.

Centrale bank “crypto” elders in de wereld

China is dan wel voorloper op het gebied van CBDC’s, maar andere landen ter wereld zijn ook bezig met het ontwikkelen van zo’n digitale munt. Zelfs de Europese Unie is van plan om vroeg of laat met een digitale euro te komen, al zal deze waarschijnlijk nog wel een behoorlijke tijd op zich laten wachten.

Onlangs was in het crypto nieuws te lezen dat de EU een wetsvoorstel voor deze digitale euro had onthuld. Het plan is dat overal in de EU betaald moet kunnen worden met deze digitale variant van de euro.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Waarom Bitcoin explosief stijgt na de mislukte aanslag op Trump
Exclusief Bitcoin-diner: Trump verkoopt 150 plaatsen voor miljoenen
Aantal Amerikanen met crypto gekrompen naar 18 miljoen
Miljarden aan Bitcoin in Amerikaanse schatkist? Experts verdeeld
Advertentie