Simon Bosch Simon Bosch
21/09/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/09/2023 15:00

Slimme steden zijn onmogelijk zonder crypto-technologie, zegt Bosch

Nieuws
Slimme steden zijn onmogelijk zonder crypto-technologie, zegt Bosch

Foto: Lukassek / Shutterstock.com

Het afgelopen decennium was de kraamwieg van bitcoin (BTC) en alle andere cryptocurrencies, maar het was het decennium waarin het internet zich helemaal heeft weten te ontplooien. De volgende stap heet Internet of Things (IoT), maar de uitrol hiervan heeft nogal wat obstakels. Web3 en blockchain kunnen de oplossing vormen.

Leuk nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Openbaar vervoer op de blockchain

Cointelegraph was aanwezig op de IAA Mobility 2023-conferentie in het Duitse München. Daar sprak het met Peter Busch, het projecthoofd van Bosch’ blockchain-ambities en met Peaq-medeoprichter Leonard Dorlöchter over de stand van zaken rondom IoT.

Beide topmensen erkennen dat IoT en het ‘slimmer maken’ van het internet nogal tegen een muur aanloopt. Het vereist namelijk nogal wat digitale infrastructuur om al deze slimme aspecten goed te laten functioneren, zeker als het gaat om transport.

Bosch en Peaq zijn 2 van de 19 bedrijven die met elkaar samenwerken aan MoveID, een nieuw publiek en volledig decentraal transportsysteem. Niet alleen regulier openbaar vervoer zoals treinen en bussen moeten hier onderdeel van worden, maar ook scooters en zelfs reguliere personenauto’s.

“Er zijn veel [bedrijven] betrokken bij het goed laten werken van slim transport in een stad, zoals voor het laten werken van accounts en pasjes. Als dit op een open blockchain kan, dan heeft iedereen een naadloze gebruikerservaring en kun je ook de beste diensten, parkeerplekken en oplaadplekken vinden,” aldus Dorlöchter.

Advertisement

Slimme steden alleen mogelijk met blockchain

Busch verklaarde dat een decentrale identiteit ideaal is, omdat je dan geen tussenpartijen en geen gigantische hoeveelheid servers nodig hebt. Ook kun je met blockchain je eigen data houden en het zelf bewaren. “Als we nadenken over de slimme steden van de toekomst, dan zouden ze niet functioneren als ze op een Web 2-platform gebouwd waren,” concludeert de Peaq-medeoprichter.

Het hebben van een decentrale identiteit klinkt voor sommigen wellicht dystopisch. Busch benadrukt dat de Europese overheid dit in de toekomst verplicht wil maken. MoveID is onderdeel van Gaia-X, het project van de EU waar digitale identiteit een onderdeel van zal zijn. Iedereen moet het dus kunnen gebruiken. Daarom is gebruiksgemak een erg belangrijk aandachtspunt voor Bosch.

Ook wil het consortium IoT op een decentrale manier koppelen aan de economie. Dit moet bovendien volledig decentraal zijn. Zo kan iedereen er geld mee verdienen, niet alleen grote corporaties.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement