Kevin Schijven Kevin Schijven
13/02/2024 13:43 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2024 12:43

Strafzitting van Binance oprichter ‘CZ’ onverwachts uitgesteld

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Strafzitting van Binance oprichter 'CZ' onverwachts uitgesteld

Foto: Koshiro K/Shutterstock

Binance, de grootste crypto exchange ter wereld, trof vorig jaar een historisch hoge schikking met de Amerikaanse autoriteiten. De bitcoin (BTC) beurs moest een boete van maar liefst $4,3 miljard betalen.

Oprichter Changpeng ‘CZ’ Zhao bekende toen schuld voor witwaspraktijken en trad vervolgens af als CEO van Binance. Hij wacht sindsdien zijn veroordeling af in de Verenigde Staten, maar nu komt naar buiten dat hij nog langer moet wachten.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Veroordeling Binance’s Changpeng Zhao uitgesteld

CZ mag in afwachting van zijn veroordeling de Verenigde Staten niet verlaten. Hij werd door de rechter gezien als een potentieel vluchtrisico door zijn enorme vermogen.

De Binance oprichter zou aanvankelijk op 23 februari te horen krijgen wat zijn straf is, maar op 12 februari werd een document bij de rechtbank ingediend waaruit blijkt dat de strafzitting is uitgesteld.

De strafzitting vindt nu pas op 30 april plaats, en dat betekent dat CZ minstens nog twee maanden langer vastzit in de VS.

De nadruk ligt hier op minstens, want er hangt een gevangenisstraf van 18 maanden boven zijn hoofd. Volgens de oorspronkelijke aanklacht uit november kan dit zelfs oplopen tot 10 jaar.

Dat wordt echter niet als waarschijnlijk geacht. CZ zit immers niet in hetzelfde schuitje als Sam ‘SBF’ Bankman-Fried van het gevallen FTX.

SBF wordt onder andere beschuldigd van fraude door op grote schaal te sjoemelen met klantentegoeden en zelfs het schenden van campagnefinancieringswetten.

Zhao wordt voornamelijk beschuldigd van het overtreden van regelgevende kwesties zoals het niet naleven van adequate anti-witwasprocedures.

Advertentie

Crypto beurs eigenaar bood $4,5 miljard om VS te verlaten

Naast de boete van $4,3 miljard voor Binance, moest CZ zelf een boete betalen van $50 miljoen en heeft hij een borg betaald van $175 miljoen. Zoals gezegd, mag hij echter alsnog de VS niet verlaten.

Eind vorig jaar verzocht CZ om de VS te verlaten. Hij wilde vertrekken naar zijn woning in Dubai, maar zijn verzoek werd afgewezen.

Onlangs kwam naar buiten dat CZ zijn complete aandeel in Binance.US, de Amerikaanse tak van het bedrijf, wilde opgeven om alsnog te vertrekken. Dat betekent dat hij bereid was om maar liefst $4,5 miljard te betalen om te vertrekken.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie