Kevin Schijven Kevin Schijven
24/12/2020 18:41 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/12/2020 18:41

Trump regering wil strengere regels voor stablecoins

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Trump regering wil strengere regels voor stablecoins

Foto: Evan El-Amin/Shutterstock

De Amerikaanse regering pleit voor strengere regelgeving omtrent zogeheten stablecoins. Stablecoins zijn cryptocurrencies waarvan de waarde gekoppeld is een andere valuta of activa, in de meeste gevallen is dat de Amerikaanse dollar (USD).
De President’s Working Group on Financial Markets, een werkgroep dat onder het Amerikaanse minister van Financiën valt, meldt in een persbericht dat stablecoins aan dezelfde regelgeving onderworpen moeten worden als andere financiële markten. Ze moeten voldoen aan anti-witwasmaatregelen (AML) en know your customer (KYC) regelgeving.

“Stablecoin regelgeving moet voldoen aan de toepasselijke wettelijke, regelgevende en toezichtvereisten van de VS. Deze vereisten zijn gericht op een reeks beleidsdoelstellingen, waaronder veiligheid en soliditeit, bestrijding van illegale financiering, bescherming van eindgebruikers en marktintegriteit.

Stablecoin-deelnemers en -regelingen moeten voldoen aan alle toepasselijke verplichtingen tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme (AML/CFT) en sanctieverplichtingen voordat ze producten op de markt brengen”

Ook moeten bedrijven ervoor zorgen dat ze genoeg reserves hebben om de stablecoins te ondersteunen. Tevens is het mogelijk dat bepaalde stablecoins als securities (effecten) worden bestempeld. Dat doet wellicht denken aan de rechtszaak tussen Ripple en de Securities and Exchange Commission (SEC) omtrent XRP.
De Working Group on Financial Markets bestaat uit enkele bekende namen als minister van Financiën Steven Mnuchin, Federal Reserve voorzitter Jerome Powell, SEC voorzitter Jay Clayton en CFTC voorzitter Heath Tarbert. Advocaat Jake Chervinsky zegt dat het vooralsnog niets is om druk over te maken:

“Voor alle duidelijkheid: de “stablecoin KYC” -verklaring van de werkgroep van de president is geen actief voorstel om de Amerikaanse wet te wijzigen. Het is slechts een “eerste beoordeling” van “overwegingen” van een paar beleidsmakers met vage opvattingen over crypto die niet veel dagen in hun ambtsperiode over hebben.”

Chervinsky baart zich wel zorgen over de recente wetsvoorstellen van de Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN).

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie