Kevin Schijven Kevin Schijven
24/12/2020 18:41 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/12/2020 18:41

Trump regering wil strengere regels voor stablecoins

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Trump regering wil strengere regels voor stablecoins

Foto: Evan El-Amin/Shutterstock

De Amerikaanse regering pleit voor strengere regelgeving omtrent zogeheten stablecoins. Stablecoins zijn cryptocurrencies waarvan de waarde gekoppeld is een andere valuta of activa, in de meeste gevallen is dat de Amerikaanse dollar (USD).
De President’s Working Group on Financial Markets, een werkgroep dat onder het Amerikaanse minister van Financiën valt, meldt in een persbericht dat stablecoins aan dezelfde regelgeving onderworpen moeten worden als andere financiële markten. Ze moeten voldoen aan anti-witwasmaatregelen (AML) en know your customer (KYC) regelgeving.

“Stablecoin regelgeving moet voldoen aan de toepasselijke wettelijke, regelgevende en toezichtvereisten van de VS. Deze vereisten zijn gericht op een reeks beleidsdoelstellingen, waaronder veiligheid en soliditeit, bestrijding van illegale financiering, bescherming van eindgebruikers en marktintegriteit.

Stablecoin-deelnemers en -regelingen moeten voldoen aan alle toepasselijke verplichtingen tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme (AML/CFT) en sanctieverplichtingen voordat ze producten op de markt brengen”

Ook moeten bedrijven ervoor zorgen dat ze genoeg reserves hebben om de stablecoins te ondersteunen. Tevens is het mogelijk dat bepaalde stablecoins als securities (effecten) worden bestempeld. Dat doet wellicht denken aan de rechtszaak tussen Ripple en de Securities and Exchange Commission (SEC) omtrent XRP.
De Working Group on Financial Markets bestaat uit enkele bekende namen als minister van Financiën Steven Mnuchin, Federal Reserve voorzitter Jerome Powell, SEC voorzitter Jay Clayton en CFTC voorzitter Heath Tarbert. Advocaat Jake Chervinsky zegt dat het vooralsnog niets is om druk over te maken:

“Voor alle duidelijkheid: de “stablecoin KYC” -verklaring van de werkgroep van de president is geen actief voorstel om de Amerikaanse wet te wijzigen. Het is slechts een “eerste beoordeling” van “overwegingen” van een paar beleidsmakers met vage opvattingen over crypto die niet veel dagen in hun ambtsperiode over hebben.”

Chervinsky baart zich wel zorgen over de recente wetsvoorstellen van de Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN).

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie