Max Max
26/05/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/05/2023 04:00

Amerika neemt crypto van Noord-Korea in beslag met hulp van Binance

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Noord-Korea waarschijnlijk achter grote crypto wallet hack

Foto: Paopano/Shutterstock

De Amerikaanse overheid maakt jacht op Noord-Koreaanse hackers door hun gestolen crypto in beslag te nemen. Het Amerikaanse ministerie van Financien krijgt daarbij blijkbaar hulp van Binance, de grootste crypto exchange ter wereld. Uit een nieuw rapport blijkt dat de U.S. Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) onlangs $4,4 miljoen (€4,1 miljoen Euro) aan cryptocurrency in beslag heeft genomen dat in handen was van Noord-Koreaanse cybercriminelen. 

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Links met Noord-Koreaanse overheid

In het rapport staat dat de in beslag genomen cryptocurrencies in handen waren van vier Noord-Koreaanse organisaties: de Chinyong Information Technology Cooperation Company, de Pyongyang University of Automation, het 110th Research Center en het Technical Reconnaissance Bureau. Het overgrote deel van de gestolen inkomsten werd rechtstreeks doorgevoerd naar de Noord-Koreaanse overheid voor doeleinden als het financieren van kernwapenprogramma’s en andere militaire ontwikkelingen.

De cryptocurrencies werden onder ander vergaard door middel van arbeidsfraude, waarbij IT-medewerkers uit Noord-Korea met valse identiteiten IT-diensten aanboden om de inkomsten daarvan vervolgens in de vorm van crypto door te sluizen naar de Noord-Koreaanse overheid. 

Een ander ‘slachtoffer’ van de in beslag genomen cryptocurrencies dat het rapport vermeldt is de Noord-Koreaanse Kim Sang Man, die meer dan $2 miljoen dollar in cryptocurrency verspreid over zes wallets bezat. Kim Sang Man wordt verdacht van betrokkenheid bij de betaling van familieleden van de IT-medewerkers en het verkopen van technologie aan IT-teams in China en Rusland.

Advertentie

Crypto exchange Binance biedt hulp

Binance liet op Twitter weten mee te hebben gewerkt aan de beslaglegging. Het Binance Investigations team kon in samenwerking met de OFAC de wallets, die gehost werden door Binance zelf, opsporen om zo de $4,4 miljoen in crypto in te nemen:

“Meer dan een jaar geleden hebben wij proactief actie ondernomen tegen de accounts die met deze personen in verband staan, op rechtmatige wijze en in samenwerking met de rechtshandhaving.”

Dit is niet de eerste keer dat Noord-Koreaanse instanties door middel van cybercrime aan financiering voor wapens komen. Eerder schreven wij al dat Noord-Koreaanse hackers al meer dan 1 miljard dollar in cryptocurrencies hebben gestolen. De beruchte Lazarus Group bijvoorbeeld, is verantwoordelijk geweest voor de befaamde ‘Harmony Horizon bridge hack’, waarbij ruim $100 miljoen aan cryptocurrency werd gehackt. 

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie