Max Duiker Max Duiker
26/05/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/05/2023 04:00

Amerika neemt crypto van Noord-Korea in beslag met hulp van Binance

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Noord-Korea waarschijnlijk achter grote crypto wallet hack

Foto: Paopano/Shutterstock

De Amerikaanse overheid maakt jacht op Noord-Koreaanse hackers door hun gestolen crypto in beslag te nemen. Het Amerikaanse ministerie van Financien krijgt daarbij blijkbaar hulp van Binance, de grootste crypto exchange ter wereld. Uit een nieuw rapport blijkt dat de U.S. Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) onlangs $4,4 miljoen (€4,1 miljoen Euro) aan cryptocurrency in beslag heeft genomen dat in handen was van Noord-Koreaanse cybercriminelen. 

Crypto wordt politiek wapen: Trump’s partij omarmt blockchain
Crypto wordt politiek wapen: Trump's partij omarmt blockchain

Links met Noord-Koreaanse overheid

In het rapport staat dat de in beslag genomen cryptocurrencies in handen waren van vier Noord-Koreaanse organisaties: de Chinyong Information Technology Cooperation Company, de Pyongyang University of Automation, het 110th Research Center en het Technical Reconnaissance Bureau. Het overgrote deel van de gestolen inkomsten werd rechtstreeks doorgevoerd naar de Noord-Koreaanse overheid voor doeleinden als het financieren van kernwapenprogramma’s en andere militaire ontwikkelingen.

De cryptocurrencies werden onder ander vergaard door middel van arbeidsfraude, waarbij IT-medewerkers uit Noord-Korea met valse identiteiten IT-diensten aanboden om de inkomsten daarvan vervolgens in de vorm van crypto door te sluizen naar de Noord-Koreaanse overheid. 

Een ander ‘slachtoffer’ van de in beslag genomen cryptocurrencies dat het rapport vermeldt is de Noord-Koreaanse Kim Sang Man, die meer dan $2 miljoen dollar in cryptocurrency verspreid over zes wallets bezat. Kim Sang Man wordt verdacht van betrokkenheid bij de betaling van familieleden van de IT-medewerkers en het verkopen van technologie aan IT-teams in China en Rusland.

Advertentie

Crypto exchange Binance biedt hulp

Binance liet op Twitter weten mee te hebben gewerkt aan de beslaglegging. Het Binance Investigations team kon in samenwerking met de OFAC de wallets, die gehost werden door Binance zelf, opsporen om zo de $4,4 miljoen in crypto in te nemen:

“Meer dan een jaar geleden hebben wij proactief actie ondernomen tegen de accounts die met deze personen in verband staan, op rechtmatige wijze en in samenwerking met de rechtshandhaving.”

Dit is niet de eerste keer dat Noord-Koreaanse instanties door middel van cybercrime aan financiering voor wapens komen. Eerder schreven wij al dat Noord-Koreaanse hackers al meer dan 1 miljard dollar in cryptocurrencies hebben gestolen. De beruchte Lazarus Group bijvoorbeeld, is verantwoordelijk geweest voor de befaamde ‘Harmony Horizon bridge hack’, waarbij ruim $100 miljoen aan cryptocurrency werd gehackt. 

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Duitsland koopt $111 miljoen aan bitcoin terug van cryptobeurzen
Duitsland koopt $111 miljoen aan bitcoin terug van cryptobeurzen
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Crypto regels in EU verscherpt – banken en exchanges onder vuur
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Advertentie