Simon Bosch Simon Bosch
25/06/2022 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/06/2022 12:00

Waakhond Amerikaanse banken waarschuwt voor crypto

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Waakhond Amerikaanse banken waarschuwt voor crypto

Foto: Theophile Jossuha/Shutterstock

Investeerders in cryptocurrencies zijn inmiddels wat bijgekomen van de schrik van afgelopen weken. De markt is zó hard gedaald dat je eigenlijk wel met zekerheid kunt zeggen dat we in een berenmarkt zitten. Toch houdt de Amerikaanse overheid nog even een slag om de arm. Banken moeten nu extra voorzichtig zijn met investeren in crypto.

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Banken zijn kwetsbaar

Michael Hsu, het huidige hoofd van de Office of the Comptroller of the Currency (OCC), benadrukte in een vergadering en in een rapport dat de recente problemen rondom Decentralized Finance (DeFi) zijn beeld van de markt verder heeft verstevigd. Hij wil dat banken extra voorzichtig zijn in hoe ze investeren in digitale activa, nog meer dan voorheen.

Dat geeft duidelijk aan dat de overheid in het achterhoofd houdt dat dit nog niet de bodem was. De markt voor cryptocurrencies is het makkelijkste doelwit voor de OCC, de rest van de markt heeft het namelijk ook niet makkelijk gehad. In slechts zes maanden tijd zijn de meeste belangrijke aandelenindexen met minstens 20% gedaald. Banken hebben er direct last van als aandelen dalen. Als ze ook veel cryptocurrencies zouden kopen, dan zou het bij grotere problemen risico’s voor financiële stabiliteit kunnen vormen.

Advertentie

Crypto politiek correct benoemd

Het onderzoek is vrij breed en gaat in op onder andere de impact van klimaatverandering, de oorlog in Oekraïne en de pandemie op banken. Toch worden cryptocurrencies uitgebreid behandeld en wordt het woord ‘crypto’ zestien keer gebruikt. Wel is de OCC weer erg voorzichtig in haar taalgebruik. ‘Cryptocurrency’ is overal vervangen met ‘crypto-asset’. Zo bevestigt de OCC niet dat het valuta zijn, in plaats van iets anders.

Vaak doet de overheid een beetje geheimzinnig over wat ze precies denkt van financiële markten. Zo hebben we de afgelopen jaren vaak gehoord dat ministers en andere topmensen binnen de overheid vinden dat cryptovaluta verboden zouden moeten worden.

Aan de ene kant concurreert het met de fiat-valuta van de overheid, maar tegelijkertijd zijn blockchains en ook open-source tokens voor de overheid ongelofelijk nuttig. Daarom is de overheid eerder bezig om het volledig te absorberen in het ‘oude’ financiële systeem.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie