Simon Bosch Simon Bosch
19/10/2023 21:06 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/10/2023 16:52

Wéér een mega crypto-rechtszaak: $1 miljard aan klanttegoeden verloren

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Wéér een mega crypto-rechtszaak: $1 miljard aan klanttegoeden verloren

Foto: Poetra.RH/Shutterstock

Dat menig overheidsinstituut van de Verenigde Staten niet blij is met crypto-bedrijven is inmiddels wel duidelijk. Het is lastig om een Amerikaans bedrijf uit de crypto-industrie te noemen dat níét is aangeklaagd. De overheid is ook niet tevreden met hoe Gemini en Genesis hebben gehandeld, daarom heeft de Officier van Justitie de twee bedrijven én Genesis-moederbedrijf Digital Currency Group (DCG) aangeklaagd.

Een van de grootste beurzen ter wereld wil eigen cryptobeurs lanceren
Een van de grootste beurzen ter wereld wil eigen cryptobeurs lanceren

Zaak crypto-bedrijven Genesis en Gemini loopt nog steeds

Gemini stalde een deel van zijn tokens bij Genesis voor zijn crypto staking programma. Maar Genesis had ook veel blootstelling aan de cryptobeurs FTX, die eind vorig jaar failliet ging. Genesis kampte vlak hierna met een bank run, waardoor het de coins niet meer terug kon betalen aan Gemini.

Genesis verklaarde in zijn faillissement in januari plechtig om zo snel mogelijk crediteuren zo goed mogelijk te vergoeden, maar helaas is dit nog steeds niet gebeurd. Alle betrokken bedrijven waren een tijd erg optimistisch en hoopten erop dat het geschil al in mei opgelost zou zijn.

Helaas loopt de rechtszaak nog steeds. Het comité van crediteuren schakelde samen met Genesis een bemiddelaar in om tot een passende oplossing te komen. Verschillende bedrijven wilden namelijk bijna 100% van het missende geld terug, terwijl Genesis dit te veel vond.

Advertentie

Gemini, Genesis, DCG nogmaals aangeklaagd

Helaas voor de drie bedrijven komt er nóg een conflict bij. In een persbericht schrijft de New York Attorney General (NYAG), Letitia James, dat Gemini, Genesis en DCG alle drie fraude hebben gepleegd. Daarom is zij een rechtszaak begonnen. Ten minste 230.000 investeerders zouden meer dan 1 miljard dollar zijn verloren.

Volgens de openbaar aanklager beloofde Gemini dat het geld investeerders in het staking-programma stopten weinig risico liep, maar Gemini zou zich volgens interne onderzoeken bewust zijn geweest van de risico’s die Genesis liep. Het bedrijf wist dat Genesis onverzekerde leningen had, en dat het veel blootstelling had aan FTX. Gemini loog dus tegen investeerders.

Tegelijkertijd zou Genesis en Genesis-CEO Soichiro Moro samen met DCG en DCG-CEO Barry Silbert hebben geprobeerd het gat van ruim 1,1 miljard dollar hebben geprobeerd te verbergen voor investeerders.

Op sociale mediaplatform X schrijft Gemini’s in-house custodian Gemini Trust Company dat het bedrijf het onterecht vindt dat de overheid Gemini ook aanklaagt. Het noemt zichzelf slachtoffer, aangezien het geld misloopt door problemen die Genesis heeft veroorzaakt.

Tether investeert in cryptobedrijven in Oost-Europa
Tether investeert in cryptobedrijven in Oost-Europa

Crypto Insiders is genomineerd!

Het zal je niet ontgaan zijn, we hebben een volledig nieuwe website, met een sterke focus op jou; de lezer. Vlak na de lancering hoorden we dat we genomineerd zijn voor een publieksprijs.
Het betekent veel voor ons als jullie even op ons stemmen, stemmen duurt een minuut – we beloven dat het het waard zal zijn. Stemmen doe je hier!

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie