Simon Bosch Simon Bosch
14/10/2023 14:10 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/10/2023 12:44

Wereldleiders stemmen in met grootschalige nieuwe crypto regulatie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
g20-crypto-regulatie

Foto: Shutterstock/Svet foto

Wereldwijd wordt er hard gewerkt aan duidelijkere reguleringen voor de crypto-industrie. Wat deze regels precies in zullen houden staat nog niet helemaal vast en verschilt bovendien per land, maar binnen de G20 heerst een vrij unanieme mening. De landengroep heeft nu aangekondigd het voorgestelde beleid van het International Monetary Fund (IMF) en het Financial Stability Board (FSB) over te nemen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

G20 neemt streng crypto beleid over

Dat schrijft het Indiase Ministerie van Financiën in een verslag en in een persbericht. India heeft momenteel het presidentschap van de G20. In Marokko kwamen op donderdag en vrijdag alle Ministers van Financiën en centrale bankdirecteuren van de G20-leden bijeen om de stand van zaken in de wereld te bespreken.

Onder andere de oorlogen in Israël en Oekraïne kwamen aan bod. Zo heeft de G20 besloten dat het gebruik van nucleaire wapens in Oekraïne onacceptabel is, iets waar Rusland verschillende keren mee heeft gedreigd.

Verder willen de landen ervoor zorgen dat landen in de toekomst beter om kunnen gaan met natuurrampen, iets wat door klimaatverandering een steeds groter probleem lijkt te worden. Om te voorkomen dat de klimaatverandering uit de hand loopt, moet ook de financiële sector klimaatgerelateerde informatie doorspelen aan overheden.

Ook cryptocurrencies en blockchain kwamen aan bod. De G20 heeft voorgesteld beleid van het IMF en het FSB overgenomen. De twee instanties publiceerden in september samen een onderzoeksrapport over de crypto-industrie, waarin werd geconstateerd dat er geen algeheel verbod op cryptocurrencies moet komen, maar dat de crypto-sector goed gereguleerd moet worden.

Wel zal de regulatie vrij streng worden, net zoals die streng is voor de rest van de financiële wereld. Of de G20 het eens is met alle punten uit dit onderzoeksrapport, of dat het hier en daar bij wil schafen is niet duidelijk.

Advertentie

Crypto binnenkort legaal in China en India?

Met name de ontwikkelende landen in de G20 waren voorheen niet zo te spreken van de crypto-industrie. De sector zou voor die landen sneller een probleem voor de monetaire en financiële stabiliteit vormen, omdat hun economieën en valuta minder sterk zijn. Daarom gaven zij met name tegengas op het vlak van stablecoins. De ontwikkelde landen in de top hadden minder problemen met deze subsector, maar hebben uiteindelijk toch ingestemd met de minder welvarende landen.

Sommige landen in de G20 waren voorheen niet te spreken van crypto, zo was in China crypto tot voor kort bijna niet op een legale manier te gebruiken. Inmiddels lijkt het land langzaam warm te lopen voor de sector, een rechter oordeelde onlangs dat het legaal is om cryptocurrencies te bezitten.

Ook in India werkte de overheid aan een totaalverbod, wat op het nippertje niet is ingevoerd. De sector zal in de meeste landen naar verwachting legitiem zijn, alhoewel de regulatie tegelijkertijd streng zal zijn. Beide landen zijn onderdeel van de G20. Dat suggereert dat ook landen als China en India crypto zullen legaliseren.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie