Simon Bosch Simon Bosch
19/07/2023 06:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/07/2023 06:00

G20-landen willen strenge crypto-regels

Nieuws
G20-landen willen strenge crypto-regels

Foto: SergeiShimanovich/Shutterstock

Op maandag en dinsdag kwamen de G20-landen bij elkaar om te overleggen waar op mondiale schaal aan gewerkt moet worden. Dit keer was de top erg verdeeld door de oorlog in Oekraïne, maar niet op alle vlakken gold dit. De landen vinden namelijk wel dat de crypto-markt streng gereguleerd moet worden.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

G20 was verdeeld over crypto

Voor de G20-top komen de Ministers van Financiën en de gouverneurs van de centrale banken van onder andere de VS, de Europese Unie, Canada, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Saoedi-Arabië bij elkaar. Veel van deze landen zijn het regelmatig niet met elkaar eens of staan vaak zelfs lijnrecht tegenover elkaar, zoals de VS en China en EU-landen en Rusland.

Maar wat de crypto-industrie stonden de landen juist achter elkaar. Voorafgaand aan de top wilden traditionele bedrijven erg graag strengere regels voor crypto – zij zien de jonge industrie natuurlijk als een bedreiging.

Maar veel crypto-bedrijven waren juist bang dat te strenge regels innovatie zou kunnen ondermijnen en wellicht zelfs concurrerende landen een streepje voor zou geven. Zo waarschuwde Coinbase afgelopen mei de Amerikaanse overheid voor zijn eigen belemmerende regels. Dat zou China en diens Central Bank Digital Currency (CBDC) extra slagkracht geven.

Een paar weken terug waren sommige landen in de G20 nog erg terughoudend als het gaat om stablecoins, terwijl de G7-landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Japan) wat meer open waren. De rest van de landen waren bezorgd om de risico’s die de tokens kunnen vormen voor de financiële stabiliteit.

Vorig jaar en zelfs dit jaar is menig stablecoin namelijk instabiel geworden. Veel andere landen in de G20 hebben minder omvangrijke nationale valuta, daarom is een grote stablecoin een grotere bedreiging voor hen dan voor de G7.

Advertisement

Strengere crypto-regels in G20 komen toch

Nu heeft de G20 besloten dat het inderdaad belangrijk is om de crypto-industrie strenger te reguleren. Dat blijkt uit een persconferentie van dinsdag. De aankondiging werd gedaan door India, die momenteel het elke vier jaar wisselende presidentschap voor de G20 heeft. Om precies te zijn wil de G20 de regels van het Financial Stability Board (FSB) aanhouden.

Ook wil de landengroep serieuzer kijken naar CBDC’s, die het financiële systeem fundamenteel zouden kunnen veranderen. Ze zouden internationale transacties gemakkelijker en sneller kunnen maken. De Bank for International Settlements denkt dat er tegen 2030 zo’n 24 CBDC’s zullen zijn.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement