Erik Juffermans Erik Juffermans
31/12/2023 07:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/12/2023 20:09

Zaak tegen ‘Crypto koning’ FTX krijgt geen tweede ronde

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
El juicio contra el

Foto: David Z Cheng/Shutterstock

2023 was een bewogen jaar voor de crypto industrie. Zo begon het jaar rumoerig met de Amerikaanse Security Exchange (SEC) die op oorlogspad ging. In de zomer zagen we Ripple zegevieren in de rechtbank. En het jaar eindigde met gespannen anticipatie voor een Amerikaans Bitcoin (BTC) spot ETF. Maar 2023 was ook het jaar van de rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried, de man achter het FTX fiasco. Hoe verliep dit ook alweer?

In oktober ging het langverwachte proces tegen Bankman-Fried van start, en hij werd op 2 november schuldig verklaard. Hoewel niet alle aanklachten zijn behandeld zal hij geen tweede proces hoeven te ondergaan. Dit melden aanklagers, aldus de BBC.

Rechtbank geeft eindvonnis in zaak opmerkelijke ‘bitcoin uitvinder’
Rechtbank geeft eindvonnis in zaak opmerkelijke ‘bitcoin uitvinder’

‘Crypto King’ de bak in

Bankman-Fried werd vorige maand schuldig bevonden voor fraude en witwassen van geld. De bewijzen waren keihard. Onder andere zijn voormalig collega’s getuigden tegen hem. Hoewel er nog een aantal aanklachten open staan tegen de beste man, besluiten de aanklagers geen tweede proces aan te gaan. Volgens de aanklagers is er een “groot publiek belang” bij een snelle afhandeling van de zaak.

De zes aanklachten die Bankman-Fried nog steeds boven het hoofd hangen zijn onder andere het illegaal financieren van campagnes, samenzwering tot omkoping en samenzwering tot het opereren van een ongeregistreerd geldtransactie bedrijf.

Hoewel Bankman-Fried al schuldig is verklaard, is hij nog niet veroordeeld. Zijn veroordeling zal plaatsvinden op 28 maart. Naar verwachting zal hij tientallen jaren achter de tralies verdwijnen.

Het FTX drama

In november 2022 ging de crypto exchange FTX, destijds gewaardeerd op ruim $30 miljard, failliet. Er bleek $8 miljard aan klantentegoeden zoek te zijn. Later bleek dat er volop met geld van klanten was gesjoemeld. Bankman-Fried, eindverantwoordelijke achter de ramp, hield sindsdien zijn onschuld vol. Hij zou naar eigen zeggen nooit op de hoogte zijn geweest van alle misstanden bij de exchange. De rechter oordeelde echter dat Bankman-Fried weldegelijk schuldig is.

Zijn voormalig collega’s, waaronder voormalig partner Caroline Ellison, bekenden schuld en getuigden tegen hem. Ook zij zullen later worden vervolgd voor hun medebetrokkenheid bij de FTX ramp.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie