Thom Derks Thom Derks
01/04/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/04/2023 06:00

Zijn CBDC’s en bitcoin een match made in heaven?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin denktank:

Foto: Panchenko Vladimir/Shutterstock

Als je het aan Katie Fortune van de Bank of England vraagt, dan kunnen central bank digital currency’s (CBDC’s) en bitcoin (BTC) prima naast elkaar bestaan. Tijdens een panel bij het Citi Digital Money Symposium kreeg Fortune de vraag hoe CBDCs en bitcoin zich in de toekomst ten zichte van elkaar zouden verhouden. Hierin geeft zij aan dat ze een gemengd ecosysteem voor zich ziet met verschillende vormen van geld, vergelijkbaar met wat we vandaag zien.

Cryptobeurs Coinbase gaat in hoger beroep in cruciale rechtszaak
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Wat zijn CBDCs?

Een CBDC is in principe de digitale versie van een overheidsmunt, bijvoorbeeld een digitale euro of dollar. In theorie kunnen centrale banken hiermee nog meer controle krijgen over het financiële systeem en de economie sturen in de richting die zij het beste achten.

Als de inflatie hoog is kunnen ze mensen bijvoorbeeld direct een hogere rente op CBDC’s geven, om het zo aantrekkelijker te maken om te sparen.

Dat zou het mogelijk kunnen maken om problemen als inflatie wat sneller op te lossen. Aan de andere kant krijg je dan wellicht ook weer sneller problemen, omdat het altijd lastig is om de na-effecten van dit soort besluiten in te schatten.

Wat dat betreft is het nog maar afwachten of CBDCs echt een verbetering zijn voor de wereld. Maar daar gaan we waarschijnlijk snel genoeg achterkomen, want vrijwel iedere centrale bank lijkt op dit moment bezig met de ontwikkeling van een digitale munt versie van hun fiatmunt.

Advertentie

CBDC is een brug

Fortune ziet CBDC’s als een krachtige tool en een soort van brug. “Ik denk dat het heel krachtig kan zijn in een wereld van stablecoins en andere digitale vormen van geld om een digitale munt van de centrale bank te hebben, die een brug kan vormen tussen alle verschillende vormen van geld”, aldus Fortune.

“Dat kan er ook voor zorgen dat je niet eindigt met allerlei verschillende ecosystemen”, zo ging zij verder. Dat is wat we nu vaak zien, dat er allerlei systemen zijn die maar lastig met elkaar kunnen communiceren.

Een CBDC kan dat volgens haar dus oplossen, door als een soort brug tussen de verschillende technologieën te hangen. Maar dan moet het wel mogelijk zijn om bijvoorbeeld een bitcoin of andere cryptomunt met die CBDCs te laten communiceren. Dat zou heel interessant zijn, maar zover is het nog lang niet.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie