Thom Derks Thom Derks
01/04/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/04/2023 06:00

Zijn CBDC’s en bitcoin een match made in heaven?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin denktank:

Foto: Panchenko Vladimir/Shutterstock

Als je het aan Katie Fortune van de Bank of England vraagt, dan kunnen central bank digital currency’s (CBDC’s) en bitcoin (BTC) prima naast elkaar bestaan. Tijdens een panel bij het Citi Digital Money Symposium kreeg Fortune de vraag hoe CBDCs en bitcoin zich in de toekomst ten zichte van elkaar zouden verhouden. Hierin geeft zij aan dat ze een gemengd ecosysteem voor zich ziet met verschillende vormen van geld, vergelijkbaar met wat we vandaag zien.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat zijn CBDCs?

Een CBDC is in principe de digitale versie van een overheidsmunt, bijvoorbeeld een digitale euro of dollar. In theorie kunnen centrale banken hiermee nog meer controle krijgen over het financiële systeem en de economie sturen in de richting die zij het beste achten.

Als de inflatie hoog is kunnen ze mensen bijvoorbeeld direct een hogere rente op CBDC’s geven, om het zo aantrekkelijker te maken om te sparen.

Dat zou het mogelijk kunnen maken om problemen als inflatie wat sneller op te lossen. Aan de andere kant krijg je dan wellicht ook weer sneller problemen, omdat het altijd lastig is om de na-effecten van dit soort besluiten in te schatten.

Wat dat betreft is het nog maar afwachten of CBDCs echt een verbetering zijn voor de wereld. Maar daar gaan we waarschijnlijk snel genoeg achterkomen, want vrijwel iedere centrale bank lijkt op dit moment bezig met de ontwikkeling van een digitale munt versie van hun fiatmunt.

Advertentie

CBDC is een brug

Fortune ziet CBDC’s als een krachtige tool en een soort van brug. “Ik denk dat het heel krachtig kan zijn in een wereld van stablecoins en andere digitale vormen van geld om een digitale munt van de centrale bank te hebben, die een brug kan vormen tussen alle verschillende vormen van geld”, aldus Fortune.

“Dat kan er ook voor zorgen dat je niet eindigt met allerlei verschillende ecosystemen”, zo ging zij verder. Dat is wat we nu vaak zien, dat er allerlei systemen zijn die maar lastig met elkaar kunnen communiceren.

Een CBDC kan dat volgens haar dus oplossen, door als een soort brug tussen de verschillende technologieën te hangen. Maar dan moet het wel mogelijk zijn om bijvoorbeeld een bitcoin of andere cryptomunt met die CBDCs te laten communiceren. Dat zou heel interessant zijn, maar zover is het nog lang niet.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Waarom dalen PEPE, Floki en Dogwifhat harder dan bitcoin?
AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Advertentie