Erik Juffermans Erik Juffermans
24/04/2023 09:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/04/2023 09:01

Zimbabwe introduceert nieuwe crypto: een stablecoin gelinkt aan goud

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
China slaat voor zevende maand op rij massaal goud in

Foto: Pixfiction/Shutterstock

Zimbabwe is een land dat sinds mensenheugenis al te kampen heeft met torenhoge inflatie. Om zijn bevolking te beschermen tegen de constante waardevermindering van de lokale valuta is er een opvallend besluit genomen. Zimbabwanen zullen snel hun Zimbabwaanse dollars om kunnen zetten in een nieuwe stablecoin, een cryptocurrency gelinkt aan goud. Dit maakte het Zimbabwaanse The Sunday Mail bekend.

Britse politie mag beslag leggen op crypto zonder arrestatie
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Helse inflatie

In 2009 besloot het Afrikaanse land zijn eigen valuta links te laten liggen en een volledige implementatie van de dollar te realiseren. De economie wilde echter maar niet op gang komen. Dusdanig werd in 2019 de Zimbabwaanse dollar in omloop gebracht. De adoptie van de ‘goud stablecoin’ moet een definitieve uitkomst bieden.

Zimbabwanen wisselen hun Zimbabwaanse dollars momenteel zo snel mogelijk in voor Amerikaanse dollars. De introductie van de goud stablecoins moet het volk een alternatief hiervoor bieden. De goud stablecoins zullen volgens de berichtgevingen ondersteund worden door fysiek goud in bezit van de centrale bank.

“We zullen snel digitale goud tokens introduceren zodat ook mensen met weinig lokale valuta goud kunnen aanschaffen zodat niemand achter hoeft te blijven.”

Aldus John Mangudya, voorzitter van de Zimbabwaanse centrale bank. Vorig jaar introduceerde de overheid van het Afrikaanse land al fysieke gouden munten in een poging de lokale valuta te stabiliseren. De digitale goud tokens zullen hopelijk nog makkelijker en wijder geadopteerd worden.

Tokenized goud

Ook buiten Zimbabwe begint de vraag naar gouden stablecoins te stijgen. Met de recente stijging van de goudwaarde is de totale waarde van tokenized gold gestegen tot een waarde van 1 miljard dollar. De twee grootste vormen van tokenized goud zijn PAX Gold (PAXG) en Tether Gold (XAUT). Beide munten hebben ieder een marktkapitalisatie van rond de 500 miljoen dollar. 

Dergelijke goud stablecoins bieden investeerders een mogelijkheid om te investeren in goud zonder afhankelijk te zijn van fondsen in handen van financiële instituties. Ook maakt het investeren in goud mogelijk zonder daadwerkelijk fysiek goud te bezitten.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie