
De shutdown van de Amerikaanse overheid lijkt gedeeltelijk te zijn voorkomen nadat Trump op 25 januari een akkoord tekende. Deze shutdown was de langste in zijn soort ooit in de geschiedenis van de Verenigde Staten. De grootste reden voor de shutdown is onenigheid binnen het Congres over het budget voor de bouw van een grensmuur bij Mexico.
Door de shutdown kregen duizenden ambtenaren geen salaris uitbetaald. Door het akkoord dat afgelopen vrijdag werd ondertekend ontvangen overheidsdiensten echter de komende 3 weken financiering, waarmee ze weer aan de gang kunnen. Gezien het feit dat veel mensen in de VS van salaris tot salaris leven, had deze shutdown niet alleen een impact op het overheidspersoneel, maar ook op de Amerikaanse economie.
Ook de cryptocurrency-industrie ondervindt door de shutdown behoorlijk wat problemen. Zo liggen de twee belangrijkste toezichthouders van de crypto-markt, de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en de Securities and Exchange Commission (SEC), bijna volledig stil. Maar de shutdown veroorzaakte ook op andere vlakken grote risico’s voor de markt:
Buitenlands talent
Veel crypto-bedrijven hebben moeite met het vinden van getalenteerd buitenlands personeel. Door de shutdown lagen bijna alle immigratiedepartementen van de Amerikaanse overheid plat. Het was daardoor bijna onmogelijk om buitenlands personeel aan te kunnen trekken, iets wat technologiebedrijven over het algemeen vaak doen.
Vergunningen
Veel bedrijven in de crypto-industrie moeten allerlei vergunningen aanvragen om te mogen opereren in de Verenigde Staten. Door de shutdown lag de hele overheid op zijn gat, en dus ook agentschappen die vergunningen uitgeven. Voor bedrijven betekent dit dat het zeer lastig is om vooruit te plannen.
Bitcoin ETF-aanvragen
Afgelopen week was het grote nieuws dat de VanEck Bitcoin ETF-aanvraag werd teruggetrokken. De CEO van VanEck zei dat de shutdown de oorzaak daarvan was. Ook de SEC lag stil, waardoor het geen aanvragen in behandeling nam gedurende de shutdown.
Impact op imago
De shutdown had echter niet alleen maar negatieve impact op de industrie. Door de problemen binnen de overheid en de realisatie van mensen dat ze afhankelijk zijn van een derde partij, raken steeds meer mensen geïnteresseerd in gedecentraliseerde systemen. Dit kan uiteindelijk leiden tot meer gebruikers van cryptocurrencies en de onderliggende technologie.
Het einde van de shutdown lijkt nu echter in zicht. Wanneer de Amerikaanse overheid een slotakkoord zal bereiken over het budget is niet duidelijk. Wel lijkt het erop dat met het tijdelijke akkoord nog grotere schade aan de Amerikaanse overheid wordt voorkomen.