Zuid-Afrikaanse banken kunnen nu crypto-cliënten bedienen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Zuid-Afrikaanse banken kunnen nu crypto-cliënten bedienen

Foto: Wit Olszewski/Shutterstock

De centrale bank van Zuid-Afrika, De South African Reserve Bank (SARB), heeft onlangs bekend gemaakt dat zij toestemming zullen verlenen aan alle lokale banken om cliënten die binnen de crypto industrie actief zijn te bedienen. Dat is een grote stap voor het land, omdat niet lang geleden nog gesproken werd over een totaal verbod op cryptocurrencies.

Crypto regulatie in Zuid-Afrika

De SARB heeft financiële instanties zoals banken in een notitie op de hoogte gesteld van de nieuwe regulatie. Het stelt dat banken en andere instituties niet langer verboden wordt om klanten aan te nemen die voornamelijk actief zijn binnen de crypto industrie. Wel moeten deze instituties goed onderzoek doen naar de risico’s voordat zij dergelijke cliënten aannemen.

“Banken kunnen fungeren als doorgeefluik voor fondsen die verband houden met de activiteit van dienstverleners op het gebied van crypto-activa en kunnen een rol spelen bij klanten die crypto-activa willen kopen of uitbetalingen ontvangen voor de verkoop van crypto-activa via fiatvaluta op hun bankrekeningen. Banken moeten ervoor zorgen dat zij adequate dossiers bijhouden met betrekking tot alle transacties van klanten, waaronder fiat-to-fiat, fiat-to-crypto en crypto-to-fiat transacties,”

Hoewel hier natuurlijk geen sprake is van een nieuwe revolutionaire ontwikkeling, laat het wel zien dat de Zuid-Afrikaanse overheid niet langer van plan is om het gebruik van cryptocurrencies uit het land te verbannen. Een vrij grote ontwikkeling voor crypto investeerders in Zuid-Afrika dus.

Adoptie van cryptocurrencies als bitcoin

Banken in Zuid-Afrika sloten voorheen regelmatig de gebruikersaccounts van crypto-gebruikers omdat deze teveel blootstelling aan risicovolle activa zouden hebben. De SARB stelt nu echter dat het de taak is van banken om een uitgebreide beoordeling uit te voeren alvorens zij een dergelijk besluit nemen. Volgens de regelgever betekent het uitvoeren van zo’n risicobeoordeling “niet noodzakelijkerwijs dat instellingen ernaar moeten streven risico’s volledig te vermijden”.

De impact voor crypto investeerders elders in de wereld is naar aanleiding van deze nieuwe regelgeving in Zuid-Afrika natuurlijk niet direct groot. Wat het wel laat zien is het feit dat steeds meer overheden in de wereld langzaam de crypto industrie beginnen te accepteren als een legitieme sector. 

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie