Kevin Schijven Kevin Schijven
24/06/2021 12:23 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/06/2021 12:23

RIP John McAfee, antivirus miljardair en crypto fan pleegt zelfmoord, maar niet iedereen gelooft dat

Nieuws
RIP John McAfee, antivirus miljardair en crypto fan pleegt zelfmoord, maar niet iedereen gelooft dat

John McAfee, de excentrieke miljardair en oprichter van McAfee Antivirus, werd gisterenavond dood aangetroffen in zijn cel in Barcelona. Volgens het Catalaanse ministerie van Justitie gaat het om zelfmoord. Eerder op de dag had de rechter besloten dat hij uitgeleverd zou worden aan de Verenigde Staten.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wie was McAfee?

McAfee, geboren in 1945, maakte vooral naamsbekendheid toen hij in 1987 het gelijknamige antivirus softwarebedrijf oprichtte. Hij stapte in 1994 op en werd een van de meest uitgesproken critici van de software. McAfee bezitte in 2007 naar schatting maar liefst $100 miljard. In 2013 bracht hij dit bekende filmpje uit over het deïnstalleren van het antivirus programma. In de cryptocurrency industrie werd hij bekend voor de promotie van veel initial coin offerings (ICO’s) en vooral de voorspelling dat de bitcoin (BTC) koers naar $500.000 stijgen in 2020. Dat verhoogde hij later naar $1 miljoen en hij beloofde zelfs dat hij zijn jongeheer zou opeten op tv mocht zijn voorspelling niet uitkomen. Dat nam hij later natuurlijk weer terug.

McAfee was ook berucht om zijn excentrieke levensstijl. Hij was op de vlucht geslagen vanwege belastingontduiking, leefde lange tijd op zee, was verdacht van moord, was presidentskandidaat, ontwikkelde recreatieve drugs in een geheim laboratorium ergens in een oerwoud en zei zelfs dat hij seks had met walvissen. En toch is dat lang niet alles.

Op woensdagochtend maakte de rechter bekend dat zijn uitlevering aan de VS was goedgekeurd. De 75-jarige miljardair was bewust dat hij wellicht de rest van zijn leven in een cel zou moeten doorbrengen. Niet alleen werd hij beschuldigd van belastingontduiking, ook de Securities and Exchange Commission had hem aangeklaagd voor de illegale promotie van ICO’s.

Advertentie

Complottheorieën over zijn dood

McAfee was zeer actief op Twitter en over de jaren heen heeft hij veel opmerkelijke en vaak onbegrijpelijke uitspraken gemaakt. Onder andere over crypto, maar ook over zijn eigen dood en dat leidt momenteel tot allerlei complottheorieën die worden verspreid over het internet. In 2019 zei hij als volgt:

“Ik krijg subtiele berichten van Amerikaanse functionarissen die in feite zeggen: “We komen voor je McAfee! We gaan je zelfmoord laten plegen”. Ik heb vandaag een tattoo laten zetten, voor het geval dat. Als ik zelf zelfmoord zou plegen, deed ik dat niet.”

In 2019 beweerde McAfee dat hij maar liefst 31 terabyte aan crimineel belastende gegevens heeft die zouden vrijkomen als hij wordt opgepakt of verdwijnt. Toen McAfee vorig jaar in Spanje werd opgepakt zei hij:

“Ik ben tevreden hier. Ik heb vrienden. Het eten is goed. Alles gaat goed. Weet dat als ik mezelf ophang, a la Epstein, het niet mijn schuld zal zijn.”

Vorige week tweette McAfee nog het volgende:

“De VS denkt dat ik crypto heb verborgen. Ik wou dat ik het deed, maar het is opgelost door de vele handen van Team McAfee (je geloof is niet vereist), en mijn resterende activa zijn allemaal in beslag genomen. Mijn vrienden verdampten door angst voor associatie. Ik heb niets. Toch heb ik nergens spijt van.”

Ten slotte ontvangt McAfee ook veel steun, al lopen de reacties zeer uiteen. Edward Snowden, de beroemde klokkenluider, vindt dat Europa niemand zou moeten uitleveren aan het oneerlijke en wrede justitiesysteem van de VS:

“Europa mag degenen die beschuldigd worden van geweldloze misdaden niet uitleveren aan een gerechtssysteem dat zo oneerlijk is – en een gevangenissysteem dat zo wreed is – dat autochtone beklaagden liever sterven dan eraan onderworpen te worden. Julian Assange zou de volgende kunnen zijn. Zolang het systeem niet is hervormd, moet er een moratorium blijven bestaan.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie