Kevin Schijven Kevin Schijven
06/10/2020 14:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/10/2020 14:33

John McAfee opgepakt in Spanje en moet mogelijk tientallen jaren de bak in

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
John McAfee opgepakt in Spanje en moet mogelijk tientallen jaren de bak in

John McAfee, de beroemde miljardair en voormalig bitcoin (BTC) bull, is door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) aangeklaagd voor het manipuleren van cryptocurrency prijzen via de illegale promotie van meerdere initial coin offerings (ICO’s).
McAfee is op maandagavond opgepakt in Spanje en hij wordt waarschijnlijk uitgeleverd aan de VS waar hij tevens terecht zal moeten staan voor belastingontduiking. Ook het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) klaagt hem namelijk aan.

McAfee beweerde ten onrechte een investeerder en/of technisch adviseur te zijn toen hij verschillende ICO’s aanbeval, waardoor de indruk werd gewekt dat hij deze bedrijven had doorgelicht, dat ze profiteerden van zijn technische expertise en dat hij bereid was zijn eigen geld te investeren in de ondernemingen. In werkelijkheid waren de tweets van McAfee betaalde promoties vermomd als onpartijdig investeringsadvies.

Aldus het gerechtelijke document. Volgens de SEC promootte McAfee minstens zeven verschillende ICO’s via Twitter terwijl hij verborg hoeveel hij zelf in bezit had en dat hij voor deze promoties betaald werd. McAfee zou hier maar liefst $23,1 miljoen aan verdiend hebben.

Van ten minste november 2017 tot februari 2018 gebruikte McAfee zijn roem om meer dan $23,1 miljoen Amerikaanse dollar (USD) aan niet-bekendgemaakte compensatie te verdienen door zijn Twitter-volgers ten minste zeven initial coin offerings, of ICO’s, aan te bevelen.

Deze ICO’s hadden destijds $41 miljoen opgehaald en McAfee ontving voor de promotie $11,6 miljoen in bitcoin en ethereum, alsmede $11,5 miljoen in de tokens van de betrokken projecten. Mocht McAfee veroordeeld worden, dan riskeert de 75-jarige een gevangenisstraf van 30 jaar.
De SEC had eind 2018 twee andere beroemdheden beboet voor de promotie van een illegale ICO. Dat waren Dj Khaled en Floyd Mayweather Jr. Ook McAfee’s bodyguard wordt in deze zaak aangeklaagd als medeplichtige.
McAfee’s bekende uitspraak dat hij zijn eigen jongeheer zou opeten als bitcoin niet naar $1 miljoen zou stijgen, wordt ook benoemd in het document. McAfee zei eerder dit jaar dat het allemaal maar een grap was en dat hij niet eens meer in bitcoin gelooft.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie