Roy van Krieken Roy van Krieken
01/01/2023 20:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/01/2023 20:01

De voortdurende XRP rechtszaak; dit is er allemaal gebeurd

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
XRP rechtszaak: SEC smeekt rechtbank documenten verborgen te houden

Foto: FrankHH/Shutterstock

Het nieuwe jaar is aangebroken, en nog altijd heeft de beruchte rechtszaak tussen Ripple (XRP) en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) geen einde gekregen. Toch is er in 2022 een heleboel gebeurd en in dit artikel zetten we de belangrijkste gebeurtenissen nog eens op een rijtje.

Crypto-gigant Ripple gaat eigen stablecoin lanceren, XRP reageert
  • xrp-xrp-logo
    Ripple nieuws

Hinman documenten belangrijk in XRP zaak

Een van de belangrijkste punten voor Ripple in de rechtszaak zijn de zogeheten Hinman documents. Dit zijn documenten die betrekking hebben op een speech van voormalig topfunctionaris bij de SEC, William Hinman. Hinman zou tijdens eens toespraak hebben gesteld dat ethereum (ETH) geen security, ofwel effect was, en volgens het Ripple-kamp is dit het bewijs dat XRP dat ook niet kan zijn geweest.

Voor Ripple zijn de documenten dus mogelijk de heilige graal in de zaak. De SEC probeerde er echter alles aan te doen om te voorkomen dat de documenten als bewijs gebruikt konden worden. Volgens de SEC zou dit het recht op privilège schenden, maar de rechter gaf Ripple gelijk. Na 18 maanden kreeg Ripple de documenten in handen.

Toch probeerde de SEC in december nóg een keer bij de rechter om de documenten achter te houden in de zaak, tot de verbazing van Ripple advocaat Jeremy Hogan. Het is echter erg onwaarschijnlijk dat de rechter dit keer de SEC wel hun gelijk zal geven.

Ripple krijgt steun

Gedurende 2022 kreeg Ripple ook steunbetuigingen vanuit allerlei verschillende hoeken. Zo liet in november de Amerikaanse crypto exchange Coinbase weten dat zij aan de kant van Ripple staan in de rechtszaak. Volgens Coinbase zou de SEC eigenlijk geen poot hebben om op te staan.

Ook de Blockchain Association liet weten dat zij volledig achter Ripple staan in de rechtszaak. De verschillende steunbetuigingen laten nog maar weer eens zien dat de rechtszaak tussen Ripple en de SEC verder gaat dan alleen XRP. De hele crypto industrie is er eigenlijk op een bepaalde manier bij de uitkomst van de rechtszaak gemoeid.

LBRY-rechtszaak

In 2022 werd er in een andere vergelijkbare rechtszaak, namelijk tussen crypto project LBRY en de SEC, een vonnis uitgesproken door de rechter. LBRY werd bestempeld als security en de SEC kreeg in deze zaak dus hun gelijk. De angst ontstond direct dat deze zaak ook de lopende Ripple-rechtszaak negatief zou kunnen beïnvloeden, al wordt dit wel door een Ripple advocaat ontkend.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie