Erik Juffermans Erik Juffermans
22/01/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/01/2023 07:00

Dit is waarom XRP een ‘commodity’ is volgens de Ripple CTO

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
XRP rechtszaak: SEC smeekt rechtbank documenten verborgen te houden

Foto: FrankHH/Shutterstock

Sinds eind 2020 is Ripple (XRP) in een rechtszaak verwikkeld met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De toezichthouder beschuldigt Ripple en zijn oprichters van het ophalen van $1,3 miljard dollar met de verkoop van XRP als securities, oftewel effecten, zonder vergunning. Op Twitter legt de chief technology officer (CTO) van Ripple, David Schwartz, uit waarom XRP echter een commodity is in plaats van een effect.

  • xrp-xrp-logo
    Ripple nieuws

XRP is geen effect?

“XRP is een product dat verhandelt wordt en elke XRP is gelijk aan elke andere XRP. Dat is simpelweg de definitie van een ‘commodity’. Geen enkel deel van de waarde van XRP komt voort uit iemands legale obligaties aan andere XRP bezitters.”

Aldus de Ripple CTO. Schwartz benadrukt ook dat aandelen verbonden zijn aan een bedrijf. Volgens hem is het handelen in XRP op geen enkele manier verbonden aan het bedrijf ‘Ripple’. “Een aandeel van welk bedrijf? Wie is de eigenaar?” Volgens Schwartz is er een zeer duidelijke distinctie tussen XRP en Ripple. Of de rechter hierin mee zal gaan, valt echter nog te bezien. Ripple heeft nog altijd het grootste aandel van het XRP aanbod in handen.

Ripple rechtszaak bijna voorbij?

Zoals gezegd zit Ripple al sinds 2020 in een juridisch proces met de SEC. Volgens Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple, is er echter licht aan het einde van de tunnel. Hij verwacht namelijk dat aankomende zomer de rechtszaak tot een einde zal komen.

“We verwachten zeker een beslissing van de rechter in 2023. Je hebt er niet echt controle over wanneer een rechter een beslissing neemt. Maar ik ben er optimistisch over dat we binnen 10 maanden een oordeel hebben.”

Garlinghouse is optimistisch over de uitkomst van de rechtszaak. Hij heeft het volste vertrouwen in een overwinning. Daarnaast sprak hij zich afgelopen week uit over de SEC en diens houding tijdens het proces. Hij is totaal niet te spreken over hoe de SEC zich heeft gedragen, en het zou een voorbeeld moeten nemen aan meer crypto-vriendelijke landen.

Of de rechtszaak echt dit jaar nog tot een slot komt is moeilijk te zeggen. Uiteindelijk hakt de rechter de knoop door, en wanneer dat gebeurt hebben andere partijen niet in de hand. Desalniettemin hoopt Garlinghouse dat er dit jaar, na meer dan drie lange jaren, eindelijk uitsluitsel komt.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie