Roy van Krieken Roy van Krieken
26/04/2022 18:55 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/04/2022 18:55

Hoe is Ripple (XRP) begonnen en waar gaan we heen?

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple annuleert plotseling belangrijke strategische overname

Foto: rafapress/Shutterstock

Ripple (XRP) is misschien wel de meest controversiële cryptocurrency op de markt. Bitcoin (BTC) is door Satoshi Nakamoto bedacht als een digitale munt die je zonder tussenpersonen kunt gebruiken. Het was zijn antwoord op het oneerlijke bankensysteem waarin de grote bankiers over het algemeen hun zakken vullen ten koste van het volk. De absolute schaarste van bitcoin beschermt tegen de door bankiers veroorzaakte inflatie in fiatgeld.

Ripple bouwt voor op de technologie van Bitcoin, maar heeft een systeem waarmee het vooral de traditionele financiële sector helpt. Het bekende SWIFT-betaalsysteem waarmee banken internationale transacties naar elkaar versturen stamt namelijk uit de financiële prehistorie. Wat betekent dat het verzenden van internationale transacties duur en traag is. Ripple is in 2011 begonnen met het bouwen van een systeem om dit proces in een modern jasje te gieten.

Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
  • xrp-xrp-logo
    Ripple nieuws

Internationale betalingen met Ripple

Om de toegevoegde waarde van Ripple en de door hen gebouwde oplossing te begrijpen moeten we eerst het traditionele systeem begrijpen. Stel dat je familie in Zuid-Afrika hebt wonen en je iedere maand een deel van je salaris die kant op wil sturen. De eerste stap is om je Nederlandse bank van de transactie op de hoogte te stellen. Die halen vervolgens de euro’s van je rekening en zetten deze om in Amerikaanse dollars. Daarna gaan die dollars naar de Zuid-Afrikaanse bank van je familielid die de dollars moet omzetten in de Zuid-Afrikaanse rand. Een traag proces dat veel geld kost, onder andere vanwege de vele valutatransacties die moeten plaatsvinden.

In het systeem van Ripple gaat ditzelfde proces een stuk sneller en is het tevens goedkoper. Dit komt omdat de Nederlandse bank in theorie alleen het geld in XRP moet omzetten om die vervolgens om te wisselen voor de Zuid-Afrikaanse rand. Omdat het praktisch gratis is om transacties via het Ripple netwerk en XRP te doen bespaar je een hoop geld en tijd omdat de transacties onmiddellijk plaatsvinden. De enige grote maar is dat de adoptie onder banken na enkele jaren nog niet groot is en Ripple er sinds kort het Bitcoin Lightning Netwerk als concurrent bij heeft.

Advertentie

Het Bitcoin Lightning Netwerk

Tijdens de Bitcoin 2022 conferentie in Miami heeft het Strike van Jack Mallers aangekondigd dat het vanaf heden mogelijk is om bij praktisch iedere grote keten in de Verenigde Staten te betalen met bitcoin. Zonder dat de ontvangende partij het doorheeft betaal je met bitcoin, die vervolgens door Strike via het Lightning Netwerk in dollars worden omgezet en op die manier op de bankrekening van de ontvanger terechtkomen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat dit systeem ook in Europa en de rest van de wereld beschikbaar is en je iedereen met bitcoin kunt betalen en de ontvanger de keuze heeft welke valuta hij of zij wil ontvangen. Wat deze oplossing betreft is het voor beide partijen een race tegen de klok en zal de tijd ons leren welk netwerk het gaat winnen.

Rectificatie: In een eerdere versie werd onterecht benoemd dat Ripple in 2014 is begonnen. Dit is aangepast. Tevens wordt het Bitcoin Lightning Netwerk genoemd als mogelijke concurrentie, echter richt Ripple zich vooral op de banken en financiële traditionele wereld. Het Bitcoin Lightning Netwerk is een schalingsoplossing voor Bitcoin. Dus kan deze vergelijking niet direct gemaakt worden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie