Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
11/08/2023 08:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/08/2023 08:19

Ripple rechtszaak krijgt een staartje, toezichthouder gaat in beroep

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple rechtszaak krijgt een staartje, toezichthouder gaat in beroep

Foto: rafapress/Shutterstock

Hoewel Ripple Labs met de uitspraak op 13 juli een belangrijke stap was voor crypto is het niet een eenduidige overwinning. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gaat nog steeds in de tegenaanval en heeft een beroep ingediend.

De SEC beschuldigde Ripple in 2020 van het illegaal ophalen van $1,3 miljard aan investeringen. Dit behaalde het bedrijf door XRP tokens te verkopen, wat volgens de SEC onder de effecten wet hoort te vallen. Voor het niet registreren van effecten kunnen strafrechtelijke sancties opgelegd worden. 

Bitcoin-oprichter was bewonderaar van Ripple, oude e-mails duiken op
  • xrp-xrp-logo
    Ripple nieuws

XRP soms wel een effect, soms niet

Rechter Analisa Torres ziet echter grotendeels geen problemen, waaronder in het zogenaamde “geprogrammeerd verkopen” van XRP tokens. Volgens Torres zijn XRP tokens op zichzelf geen effect. Echter maakt de manier van verkopen wel uit.

Het geautomatiseerd verkopen van XRP is zonder een menselijk tussenpersoon, bijvoorbeeld via een crypto exchange, en is volgens Torres geen probleem. In bepaalde omstandigheden zou volgens de rechter de verkoop wel onder de effecten wet vallen. Waar de rechter wel problemen mee heeft is het direct verkopen van de token aan een belegger en valt volgens haar onder de effecten wet. 

Advertentie

SEC verzoekt uitstel van beroep

De SEC wil in beroep gaan tegen de uitspraak over geprogrammeerd verkopen. In een brief op 9 augustus vroeg de SEC aan de rechter om de zaak voorlopig in de wacht te zetten.

Volgens de SEC zijn lopen er meerdere relevante zaken, zoals de rechtszaken tegen de exchanges Coinbase en Binance, en kunnen de uitspraak hiervan de uitkomst van het huidige beroep beïnvloeden. Er zijn echter nog wat vraagtekens, aangezien dit voorstel goedkeuring moet krijgen vanuit een 3-tal overheidsinstanties.

De SEC verwees ook naar de zaak tegen Terraform Labs, het bedrijf van Terra’s Do Kwon, waarin ze beweren dat een andere rechter tot een andere conclusie kwam. Daarin werd gesteld dat cryptocurrencies op exchanges wel als effect verkocht kunnen worden.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie