Ivo Melchers Ivo Melchers
09/05/2024 13:58 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/05/2024 11:50

SEC blijft miljardboete van Ripple eisen, bekritiseert tegenvoorstel

XRP-XRP
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
SEC blijft miljardenboete van Ripple eisen, bekritiseert tegenvoorstel

Foto: Tada Images/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) staat nog altijd achter haar eis om Ripple, het bedrijf achter XRP, een boete van bijna 2 miljard dollar op te leggen. In de nog altijd voortdurende rechtszaak diende de toezichthouder gisteren haar laatste reactie in, waarin onder andere het tegenvoorstel van Ripple hard onderuit werd gehaald.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Ripple’s boete voor institutionele XRP-verkoop

Ripple zit al sinds december 2020 verwikkeld in een genadeloze juridische strijd met de SEC. Volgens de commissie zou Ripple namelijk de federale effectenwetgeving hebben overtreden door XRP zonder de juiste licenties te hebben verkocht.

Vorig jaar zomer werd geoordeeld door de rechter dat de secundaire verkoop van XRP, ofwel op handelsbeurzen, niet onder de effectenwet valt. De institutionele verkoop daarentegen wel.

Eind maart eiste de financiële waakhond dat de rechter een gigantische boete van maar liefst 1,95 miljard dollar oplegt aan Ripple. Ripple ging een maand later in de tegenaanval door in beroep te gaan, en een tegenvoorstel van 10 miljoen dollar op tafel te leggen.

Afgelopen dinsdag stond de deadline voor de SEC om haar laatste reactie in de zaak in te dienen. Een dag later werd het document deels beschikbaar gemaakt voor het publiek. In de indiening is te lezen dat de SEC zich verzet tegen de bewering van Ripple dat de voorgestelde boete veel te hoog zou zijn.

De SEC geeft toe dat hun eis erg hoog is, maar noemt het 10 miljoen dollar voorstel van Ripple slechts een ‘tik op de vingers’.

Ook herhaalt de commissie dat de boete tevens als waarschuwing dient voor andere cryptobedrijven in de Verenigde Staten dat dergelijk misbruik niet getolereerd wordt.

Advertentie

Ripple rechtszaak bijna ten einde

Dat de juridische strijd een zware last op de schouders is voor XRP mag duidelijk zijn. De XRP koers presteert de afgelopen jaren zwaar ondermaats aan de rest van de markt. De vorige bullmarkt wist de koers dan ook geen nieuwe all-time high neer te zetten.

De rechtszaak bevindt zich nu in zijn eindfase, en het wachten lijkt begonnen op een definitief eindoordeel van de rechter. Volgens Stuart Alderoty, de Chief Legal Officer van Ripple, is de afronding van de rechtszaak nu ‘’dichterbij dan ooit’’.

Wanneer de rechter precies een vonnis zal uitspreken is echter allerminst zeker. Veel analisten hebben hun ogen gericht op ergens in het tweede helft van dit jaar.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Ripple nieuws

XRP, Cardano en vele anderen zijn 'zombie' volgens Forbes
XRP, Cardano en vele anderen zijn ‘zombies’ volgens Forbes
Alle cryptonetwerken moeten vervangen worden, waarschuwt Ripple
Alle cryptonetwerken moeten vervangen worden, waarschuwt Ripple
2 bizarre XRP prijsvoorspellingen: Is ripple op $10.000 realistisch?
2 bizarre XRP prijsvoorspellingen: Is ripple op $10.000 realistisch?
Advertentie