Ivo Melchers Ivo Melchers
09/05/2024 13:58 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/05/2024 11:50

SEC blijft miljardboete van Ripple eisen, bekritiseert tegenvoorstel

XRP-XRP
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple (XRP) rechtszaak: SEC reageert op verzoek voor lagere boete

Foto: Tada Images/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) staat nog altijd achter haar eis om Ripple, het bedrijf achter XRP, een boete van bijna 2 miljard dollar op te leggen. In de nog altijd voortdurende rechtszaak diende de toezichthouder gisteren haar laatste reactie in, waarin onder andere het tegenvoorstel van Ripple hard onderuit werd gehaald.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Ripple’s boete voor institutionele XRP-verkoop

Ripple zit al sinds december 2020 verwikkeld in een genadeloze juridische strijd met de SEC. Volgens de commissie zou Ripple namelijk de federale effectenwetgeving hebben overtreden door XRP zonder de juiste licenties te hebben verkocht.

Vorig jaar zomer werd geoordeeld door de rechter dat de secundaire verkoop van XRP, ofwel op handelsbeurzen, niet onder de effectenwet valt. De institutionele verkoop daarentegen wel.

Eind maart eiste de financiële waakhond dat de rechter een gigantische boete van maar liefst 1,95 miljard dollar oplegt aan Ripple. Ripple ging een maand later in de tegenaanval door in beroep te gaan, en een tegenvoorstel van 10 miljoen dollar op tafel te leggen.

Afgelopen dinsdag stond de deadline voor de SEC om haar laatste reactie in de zaak in te dienen. Een dag later werd het document deels beschikbaar gemaakt voor het publiek. In de indiening is te lezen dat de SEC zich verzet tegen de bewering van Ripple dat de voorgestelde boete veel te hoog zou zijn.

De SEC geeft toe dat hun eis erg hoog is, maar noemt het 10 miljoen dollar voorstel van Ripple slechts een ‘tik op de vingers’.

Ook herhaalt de commissie dat de boete tevens als waarschuwing dient voor andere cryptobedrijven in de Verenigde Staten dat dergelijk misbruik niet getolereerd wordt.

Advertentie

Ripple rechtszaak bijna ten einde

Dat de juridische strijd een zware last op de schouders is voor XRP mag duidelijk zijn. De XRP koers presteert de afgelopen jaren zwaar ondermaats aan de rest van de markt. De vorige bullmarkt wist de koers dan ook geen nieuwe all-time high neer te zetten.

De rechtszaak bevindt zich nu in zijn eindfase, en het wachten lijkt begonnen op een definitief eindoordeel van de rechter. Volgens Stuart Alderoty, de Chief Legal Officer van Ripple, is de afronding van de rechtszaak nu ‘’dichterbij dan ooit’’.

Wanneer de rechter precies een vonnis zal uitspreken is echter allerminst zeker. Veel analisten hebben hun ogen gericht op ergens in het tweede helft van dit jaar.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Ripple nieuws

XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
Ripple weer aangeklaagd: CEO was “misleidend
Ripple verwacht spoedige oplossing in rechtszaak met SEC & XRP stijgt
Advertentie