Roy van Krieken Roy van Krieken
12/01/2024 19:06 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2024 17:29

SEC zet nieuwe stap in de beruchte Ripple rechtszaak

XRP-XRP
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Miljoenen XRP bevroren door Binance na diefstal van Ripple baas

Foto: viewimage/Shutterstock

De slepende juridische strijd tussen Ripple (XRP) en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) blijft de cryptowereld ook in 2024 nog boeien. In een recente wending heeft de SEC een nieuwe eis gesteld aan Ripple. Deze ontwikkeling houdt in dat de SEC Ripple wil dwingen om bepaalde nieuwe financiele documenten aan te leveren. Wat kunnen de gevolgen zijn?

SEC’s recente zet

Ripple is al sinds 2020 verwikkeld in een beruchte rechtszaak met de Amerikaanse toezichthouder. De SEC beschuldigt Ripple ervan om XRP tokens te hebben verkocht, zonder dat zij hiervoor de benodigde licenties in handen hebben. Ripple kreeg uiteindelijk, onder voorbehoud, gelijk van de rechter, maar de rechtszaak is nog niet helemaal afgewikkeld.

De SEC intensiveert nu haar juridische acties tegen Ripple. In een recente gerechtelijke motie heeft de commissie gevraagd om toegang tot Ripple’s financiële verklaringen van 2022-2023 en details over ‘Institutional Sales’ contracten. Deze stap volgt op een uitspraak uit juli 2023, waarin een rechter aangaf dat XRP als een effect (security) wordt beschouwd wanneer het aan institutionele beleggers verkocht wordt. Dit verzoek van de SEC benadrukt de vastberadenheid van de commissie om dieper in te graven in de bedrijfsvoering van Ripple.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Einde van de XRP-rechtszaak in zicht

Ripple, dat zich al ruim twee jaar verweert tegen de aanklachten van de SEC, heeft om uitstel gevraagd om te reageren op deze laatste ontwikkeling. De aanhoudende rechtszaak en de recente eisen van de SEC zijn niet alleen cruciaal voor de toekomst van Ripple, maar werpen ook licht op de noodzaak van duidelijke richtlijnen en regelgeving in de steeds complexer wordende wereld van digitale valuta’s. Dit proces wordt niet alleen op de voet gevolgd door crypto-investeerders, maar ook door andere bedrijven in de sector, die zich zorgen maken over de mogelijke precedentwerking.

Aan de ene kant is duidelijkheid broodnodig, maar de regels moeten natuurlijk niet te ver gaan. Daarom kan ook deze nieuwe stap weer van belang zijn voor elke crypto investeerder.

Terwijl de rechtszaak in april definitief het einde nadert, blijft de uitkomst onzeker en de spanning binnen de crypto-gemeenschap hoog. Deze juridische strijd onderstreept de groeiende aandacht van toezichthouders voor de cryptocurrency-markt. Het verloop en de uitkomst van deze zaak kunnen van invloed zijn op de toekomstige regelgeving van de hele crypto industrie.

Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie