Max Duiker Max Duiker
07/02/2024 21:58 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/02/2024 20:31

Beveiliging van meerdere crypto exchanges mogelijk doorbroken

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Beveiliging van meerdere crypto exchanges mogelijk doorbroken

Foto: Ivan Semenovych/Shutterstock

Wegens veiligheidsredenen moeten grote bedrijven voldoen aan de ‘Know-Your-Customer’-regelgeving (KYC). Deze wet gebiedt bedrijven, als voorzorgmaatregel tegen witwaspraktijken en terrorisme, de identiteit van klanten en handelspartners te verifiëren. Dit maakt online handelen veiliger, maar criminelen zien ook mogelijkheden.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Voor €15,- een neppe identiteit om crypto exchanges mee te foppen

Verschillende crypto exchanges zijn in de maling genomen door neppe documenten. Zowel paspoorten als rijbewijzen uit meer dan 25 landen worden gegenereerd dankzij een nieuwe service, OnlyFake. Op Telegram gaan foto’s rond van meerdere geslaagde pogingen de crypto exchanges ID-check te passeren.

OnlyFake is zich van geen kwaad bewust, de site houdt vol dat het documenten maakt voor films, tv-programma’s en webillustraties. Opvallend is dat de website ook metadata spoofing aanbiedt, een optie waarmee de GPS-locatie, datum, tijd en apparaat van genomen foto’s aangepast kunnen worden.

Ook worden de gegenereerde documenten niet professioneel ‘gefotografeerd’, maar toevallig amateuristisch met een dekbed of tapijt op de achtergrond weergegeven. Foto’s van identiteitsbewijzen komen op deze manier eerder over als amateuristisch, wat helpt om door de veiligheidscontrole van bijvoorbeeld crypto exchanges te komen.

Advertentie

Beveiliging crypto exchange OKX gepasseerd

Op 5 februari is de KYC van OKX, onlangs ook al in het nieuws, gepasseerd door een van de documenten van OnlyFake. 404 Media schreef hierover een rapport. Toen de woordvoerder van OKX hiermee geconfronteerd werd, kwam als antwoord dat OKX ontkent dat het fraudulent gedrag goedkeurt, accepteert of negeert.

“Wij zijn toegewijd aan het agressief bestrijden van frauduleus gedrag op ons platform en streven naar de hoogste standaarden. Het misbruik maken van AI om frauduleuze activiteiten uit te voeren is een evoluerend en sectorbreed gevaar dat OKX uitvoerig aanpakt.” 

Het gebruiken van AI bij het doorbreken van controles is niet nieuw. Een nieuwere toepassing van deze techniek is het gebruiken van deepfakes voor de identiteitscontroles voor bijvoorbeeld crypto exchanges. 

Al in mei 2023 waarschuwde Jimmy Su (hoofd veiligheidsfunctionaris van Binance) dat er steeds meer scammers gebruikmaken van AI bij het omzeilen van menselijke controles. Hij vreest dat het niet lang meer duurt voordat zelfs professionals niet meer in staat zijn onderscheid te maken.

Overigens is OKX niet het enige bedrijf dat gepasseerd zou zijn met de documenten van OnlyFake. Ook Binance, Kraken, Bybit, Bitget, Revolut, Huobi en PayPal zouden te foppen zijn, aldus “John Wick”, eigenaar van OnlyFake. Berichten op Telegram bevestigen dat het mogelijk is. De bedrijven zelf hebben nog niet gereageerd op de claims.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
Advertentie