Kevin Schijven Kevin Schijven
14/04/2024 16:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/04/2024 13:36

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt

Foto: Gts/Shutterstock

Een maand geleden kwam een zeer merkwaardig verhaal naar buiten uit de cryptowereld. Twee topmannen van Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, werden plotseling opgepakt in Nigeria.

Kort daarna was een van de topmannen zelfs ontsnapt uit de gevangenis. De Nigeriaanse autoriteiten zijn er inmiddels achter gekomen dat hij gevlucht is naar Kenia en zijn nu een uitleveringsprocedure gestart.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Binance topman naar Kenia gevlucht, uitleveringsprocedure gestart

Binance leidinggevenden Nadeem Arjarwalla en Tigran Gambaryan werden in februari door de Nigeriaanse overheid uitgenodigd om zorgen over de cryptobeurs te bespreken.

Toen ze aankwamen werden ze gearresteerd en beschuldigd van witwaspraktijken. Binance wordt door de Nigeriaanse overheid beschuldigd van het manipuleren van de Nigeriaanse naira.

Op 22 maart wist Arjarwalla echter te ontsnappen. Hij wist vervolgens het vliegtuig te nemen uit de Nigeriaanse hoofdstad Abuja naar Kenia waar hij zich sindsdien verschuilt, melden lokale nieuwsbronnen.

Hoe hij ontsnapt is, is echter onduidelijk. Ook is het onduidelijk hoe hij een internationale vlucht heeft kunnen nemen. Arjarwalla moest immers zijn Britse paspoort inleveren bij de Nigeriaanse autoriteiten.

Naar verluidt is hij met een Keniaans paspoort het land ontvlucht, maar het is ook onduidelijk hoe hij aan dit paspoort kwam. Arjarwalla is het hoofd van Binance in Kenia.

Nigeria zegt dat het nu samenwerkt met de Keniaanse autoriteiten en zelfs met Interpol om Arjarwalla terug te brengen zodat hij terecht kan staan voor de beschuldigingen tegen hem.

Advertentie

Cryptobeurs beschuldigd van witwaspraktijken, manager bepleit onschuld

Terwijl Arjarwalla zich schuil houdt heeft zijn collega Gambaryan zijn onschuld bepleit. Gambaryan heeft een Amerikaanse nationaliteit, leidt het criminele onderzoeksteam van Binance en was een voormalig agent van de Amerikaanse belastingdienst.

Zijn rechtszaak is gepland voor 19 april, komende week. Zijn vrouw is ondertussen een petitie gestart om hem terug te halen naar de VS. De petitie heeft al 3.380 ondertekeningen ontvangen. Ook werd onlangs president Biden gevraagd zich met de zaak te bemoeien.

De situatie volgde nadat Binance aankondigde alle transacties met de Nigeriaanse naira te stoppen. Daarmee gaf de cryptobeurs in essentie aan dat het de Nigeriaanse markt verlaat.

Het land lijkt vooral bezorgd te zijn dat een grote hoeveelheid kapitaal hierdoor het land verlaat. Het beschuldigt de cryptobeurs van het uitvoeren van illegale en verdachte transacties.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie