Thom Derks Thom Derks
11/01/2023 16:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/01/2023 16:04

Binance slaat terug na kritiek: “onze stablecoins zijn veilig”

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Iryna Budanova / Shutterstock.com

Het grote Binance slaat terug naar Bloomberg, dat in een recent artikel beweerde dat de BUSD stablecoin van het beursplatform niet volledig gedekt is door echte dollars. In een blogpost van 10 januari probeert Binance de negatieve geruchten de kop in te drukken, maar een 100 procent overtuigend verhaal is het niet.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Problemen liggen in het verleden

De problemen die weleens speelden omtrent de dekking van de stablecoin liggen volgens Binance definitief in het verleden. Het gaat om de volgende complexe situatie: De Binance-peg BUSD moet normaal gesproken een constante waarde van 1 Amerikaanse dollar vertegenwoordigen, als gevolg van de dekking door BUSD, wat een andere stablecoin is.

BUSD is een stablecoin die het merk van Binance draagt, maar is uitgegeven door een apart bedrijf, Paxos Trust. Binance laat weten dat het woordje “peg” verwijst naar de hoeveelheid BUSD die vastzit als onderpand om de waarde van de eigen token te ondersteunen. Dat ging in het verleden wel eens mis, geeft de beurs toe, maar daar is momenteel geen sprake meer van.

“Het proces waarbij we de koppeling onderhouden vergt meerdere teams en is niet altijd vlekkeloos verlopen, wat in het verleden weleens voor vertraging zorgde,” aldus een vertegenwoordiger van Binance richting Bloomberg News. “Het proces is recent enorm verbeterd, we checken vaker op discrepanties en is er altijd sprake van een 1:1 dekking,” zo gaat de vertegenwoordiger verder.

Advertentie

Binance USD is volledig gedekt

Verder geeft het beursplatform aan dat de Binance USD (BUSD) volledig gedekt is door Amerikaanse dollars of met cash vergelijkbare financiële instrumenten. De koppeling met Binance-peg BUSD is ook volledig gedekt voor BUSD. “Ondanks de variantie in de data, zijn de gebruikers op geen enkel moment in de problemen gekomen,” aldus Binance.

Wetgevers en de media richten zich sinds mei 2022 meer op stablecoins, nadat de algoritmische stablecoin van het Terra-protocol implodeerde. Daarbij ging er voor miljarden dollars aan waarde in rook op. Genoeg reden voor zowel de media als de overheid om de focus te verleggen naar stablecoins, die in sommige gevallen een stuk minder stabiel zijn dan de naam doet vermoeden.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie