Simon Bosch Simon Bosch
13/12/2023 09:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/12/2023 08:51

Bitcoin aanbod op beurzen droogt op tot opvallend dieptepunt

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin aanbod op beurzen droogt op tot opvallend dieptepunt

Foto: Koshiro K/Shutterstock

Het gaat de afgelopen paar maanden erg goed met de prijs van bitcoin (BTC). Van de lokale bodem in september naar de top van eind vorige week is de koers al met 77 procent gestegen, en een belangrijke factor hierin zal het aantal beschikbare coins op exchanges zijn geweest. Volgens Bitfinex heeft dit aantal opnieuw een dieptepunt bereikt.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin opkoop op exchanges zet door

Dat schrijft de cryptobeurs in zijn wekelijkse Bitfinex Alpha-onderzoeksrapport. Het totale aantal BTC op gemeten crypto exchanges lag vorige week op het laagste punt van de afgelopen 6 jaar. Om precies te zijn is het aantal coins afgenomen van 2,6 miljoen BTC naar ongeveer 2 miljoen BTC.

Deze trend is al een flinke tijd gaande – de crash aan het begin van de coronapandemie in 2020 was namelijk een keerpunt. Na dat dieptepunt is het aantal coins op exchanges drastisch afgenomen, zelfs tijdens de bearmarkt van vorig jaar.

Volgens door Biftinex aangehaalde data van blockchain-analysebureau CryptoQuant was de implosie van FTX eind vorig jaar een enorme aanjager van de afname. Daarna zijn de handelsvolumes in de algehele crypto-markt wel flink afgenomen. Die lagen eerder dit jaar nog op het laagste punt sinds de afgelopen bullmarkt, ondanks dat de koers alweer flink was gestegen.

De onderzoekers beschrijven dat de opwaartse trend naast door het fors lagere aanbod ook is veroorzaakt door de lage handelsvolumes en de plotselinge hoge vraag.

Advertentie

Bitfinex verwacht renteverlagingen in 2024

Bitfinex zet in het rapport ook elke week uiteen wat de stand van zaken is in de rest van de economie. Zo is de Amerikaanse banenmarkt iets afgekoeld en lenen consumenten iets meer dan voorheen.

Voor nu verwacht het geen renteverlagingen, maar daar zou halverwege volgend jaar verandering in kunnen komen. Tegen 2025 verloopt namelijk veel schuldpapier van bedrijven, wat betekent dat zij moeten herfinancieren. Dat verhoogt de druk op de Amerikaanse centrale bank om de rentes weer te verlagen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie