Simon Bosch Simon Bosch
15/11/2023 12:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/11/2023 10:24

Bitcoins op exchanges steeds schaarser, onderzoek toont gevolgen

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoins op exchanges steeds schaarser, onderzoek toont gevolgen

Foto: Vova Shevchuk/Shutterstock

De bitcoin koers was de afgelopen paar weken getuige van de grootste stijging sinds begin dit jaar. On-chain analyseplatform Glassnode zag het al lang en breed aankomen. In een onderzoeksrapport constateert het bedrijf dat de stijging in feite een enorme supply squeeze is, en wat we de komende tijd kunnen verwachten.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Bitcoin supply hard gekrompen

In het wekelijkse rapport The Week On-chain constateert Glassnode dat de hoeveelheid BTC die op crypto exchanges te vinden is al sinds maart van 2020 daalt. De crash als gevolge van de pandemie blijkt een keerpunt te zijn geweest, want vóór die tijd nam de ‘supply’ al jaren gestaag toe.

Tegelijkertijd is het aantal coins in de wallets waarvan bekend is dat ze ook weer naar exchanges worden verzonden eveneens aan het krimpen. Dat betekent dat investeerders steeds vaker bereid zijn om al hun coins voor een langere periode vast te houden. Zodra bitcoin-wallets langer dan 155 dagen inactief zijn, zet Glassnode deze adressen namelijk in de categorie ‘long-term holder’.

Dit nieuws komt overeen met het rapport van vorige week, toen bleek namelijk dat long-term holders nog nooit zoveel BTC hebben gehad. Na maart van 2020 is de vraag naar bitcoin custodians enorm toegenomen. Grayscale’s bitcoin-trustfonds GBTC en andere ETF-achtige fondsen vallen hier ook onder. In veel gevallen zijn de coins van deze diensten ook illiquide en zijn dus niet zomaar te verkopen.

Advertisement

Bitcoin halving kan tweede supply shock veroorzaken

Glassnode suggereert dat de supply squeeze door zal zetten, want naar schatting vindt halverwege april 2024 de eerstvolgende bitcoin halving plaats. Dit betekent dat miners letterlijk maar de helft van de BTC ontvangen bij het minen van een block op de blockchain. Als de vraag van lange termijnhouders gelijk blijft, dan betekent dat het aanbod nog verder zal dalen.

Sinds begin dit jaar hebben miners ongeveer 1 miljard dollar in de vorm van BTC ontvangen. Na de eerstvolgende halving ligt dit bedrag bij de huidige koers dus rond de 500 miljoen dollar.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement