Simon Bosch Simon Bosch
14/06/2024 19:24 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/06/2024 16:19

‘Bitcoin beursfondsen gaan hun mijlpaal niet halen’

Bitcoin-BTC
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
'Bitcoin beursfondsen gaan hun mijlpaal niet halen

Foto: Rcc_Btn/Shutterstock

Begin dit jaar keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) 10 verschillende spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) goed. Vrijwel direct stroomde het geld massaal naar deze beursfondsen. Je zou zeggen dat dit positief is, maar JP Morgan is niet overtuigd. De grootste bank ter wereld verwacht niet dat de groei voor de rest van dit jaar zo zal blijven.

Render (RNDR) voert drastische veranderingen door: wat moet je weten
Render (RNDR) voert drastische veranderingen door: wat moet je weten

Grote bank sceptisch op bitcoin ETF’s

Dat schrijft de Amerikaanse investeringsbank volgens CoinDesk in een onderzoeksrapport. Alle crypto-beursfondsen bij elkaar zijn sinds begin dit jaar met netto 12 miljard dollar gegroeid. Voor dat bedrag rekent de bank niet alleen de nieuwe spot-ETF’s mee, maar alle crypto-ETF’s. De spot-ETF’s zorgen voor de meeste groei, daarvan is de beheerde waarde namelijk met 16 miljard dollar toegenomen. De overige fondsen zijn dus in waarde gekrompen.

Als je de kapitaalinstromen van de crypto-futurescontracten op de Chicago Mercantile Exchange (CME) en de fondsenwervingen van crypto-durfkapitaalfondsen meerekent, dan betreft de groei sinds begin dit jaar 25 miljard dollar.

Als deze trend op dit tempo door blijft gaan, dan zullen de spot-ETF’s voor bitcoin alleen al eind dit jaar 26 miljard dollar beheren. Dat concluderen de analisten onder leiding van hoofdanalist Nikolaos Panigirtzoglou. Maar dat is onwaarschijnlijk, vindt de investeringsbank. Of de groei vermoedelijk slechts zal stagneren of dat krimp waarschijnlijk is, vertelt JP Morgan niet.

Advertentie

Cryptomarkt heeft geen duidelijkheid

Ook komt de groei van de ETF’s volgens de bank vooral doordat investeerders hun bitcoin op crypto exchanges verkopen voor aandelen in de spot-ETF’s. Dat heeft lagere kosten, liquiditeitsvoordelen en gunstigere regels als voordelen, luidt de conclusie.

Ook de cryptomarkt zelf is niet overtuigd van wat er gaat gebeuren. Bitcoin-whales lijken er wel vertrouwen in te hebben. Eerder deze week kochten zij grote hoeveelheden BTC. Tegelijkertijd hebben miners juist veel coins verkocht, terwijl de vraag is gezakt. De winst van miners is sinds de halving flink gedaald.

Gisteren was geen goede dag voor de spot-ETF’s voor bitcoin, de fondsen zagen één van de slechtste dagen sinds de introductie. Al met al is het beeld voor de markt erg wisselend.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Crypto Ontbijt: Marktcrash, flinke uitstroom ethereum-ETF’s & nieuwe Mt. Gox ronde
Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
'Tot 99% van Mt. Gox's bitcoin zullen mogelijk verkocht worden'
Crypto-markt in de war: Mt. Gox-slachtoffers weigeren te verkopen
Advertentie