Simon Bosch Simon Bosch
18/12/2023 20:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/12/2023 18:30

Bitcoin beursfondsen krimpen voor het eerst na weken van groei

Bitcoin-BTC Solana-SOL Ethereum-ETH Cardano-ADA XRP-XRP more-coins-icon
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin beursfondsen krimpen voor het eerst na weken van groei

Foto: T. Schneider/Shutterstock

Twee weken geleden stond de markt opnieuw in het teken van groeiende crypto-beursfondsen. Het was de elfde week van groei, waardoor het jaarlijkse record van inflows op 1,8 miljard dollar is beland. Maar er waren ook al signalen dat de trend wel eens zou kunnen veranderen. Vorige week is de groei dan toch tot een einde gekomen.

Binance wéér aangeklaagd vanwege onrechtmatige verkoop crypto-producten
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Groei crypto-beursfondsen komt tot einde

Dat blijkt uit het wekelijkse onderzoeksrapport van crypto-beursfondsbedrijf CoinShares. Vorige week krompen de gemeten beursfondsen met 15,8 miljoen dollar. Dat is de eerste krimp sinds afgelopen september, toen de markt een lokale bodem vond en waarna de markt optimistischer werd vanwege onder andere de komst van bitcoin-beursfondsen.

Tegelijkertijd bleef de handel in de fondsen volgens CoinShares erg populair, de handelsactiviteit lag namelijk nog steeds duidelijk boven het gemiddelde. Ook waren de geldstromen erg verdeeld over verschillende regio’s, wat volgens de beursfondsbeheerder suggereert dat de verkopen geen grootschalige exodus was, maar kleinere verkopen met winst.

Dit gold met name voor de Verenigde Staten, waar investeerders 18,3 miljoen dollar aan cryptocurrencies verkochten. In Duitsland en Zweden krompen de bedragen met respectievelijk 9,7 miljoen dollar en 4 miljoen dollar, maar investeerders in de meeste andere landen kochten juist bij.

Advertentie

Altcoins groeien juist tijdens moment van outflow

Bitcoin (BTC) was de grootste bron van vertrekkend kapitaal. In totaal krompen deze fondsen met 32,8 miljoen dollar. Ethereum (ETH) was de volgende coin die kromp – met 4,3 miljoen dollar om precies te zijn.

Verder was het plaatje juist vrij positief. Veel andere altcoins zijn juist met een bescheiden bedrag gegroeid. XRP en cardano (ADA) groeiden met respectievelijk 2,7 miljoen en 3 miljoen dollar. Ook krompen fondsen die short zijn op bitcoin. Ook de investeerders die gokken op een dalende bitcoin koers namen dus een stapje terug.

Er was één altcoin die met kop en schouders boven de rest van de markt uitstak, namelijk solana (SOL). Beursfondsen voor deze altcoin groeiden afgelopen week met 10,6 miljoen dollar. Solana is al een tijd enorm populair. Gemeten vanaf begin dit jaar zijn de beursfonden voor deze coin met 156 miljoen dollar gegroeid. Daarmee staat het met kop en schouders boven elke andere altcoin.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie