Timo Bult Timo Bult
22/10/2021 11:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/10/2021 11:01

Bitcoin (BTC) crasht naar $8.200: Wat was de oorzaak van deze bizarre koersbeweging?

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin (BTC) crasht naar $8.200 Wat was de oorzaak van deze bizarre koersbeweging

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Gisteren was een bizarre flash crash te zien op verschillende exchanges. De bitcoin (BTC) dollar koers schoot in enkele minuten hard omlaag waarbij de crash op Binance.US het heftigst was. Waar kwam deze crash door?

De koers van bitcoin was gisteren enigszins rustig aan het consolideren toen binnen korte tijd de prijs ineens omlaag schoot. Op de Amerikaanse tak van Binance was de crash bizar, met een plotselinge daling van -88%. Bitcoin was daar even $8.200 waard. Uiteindelijk werden 592,8 bitcoins tijdens de snelle crash verkocht.

Dergelijke fouten komen vaker voor. Zo kan het een trader zijn geweest die per ongeluk een foute prijs invulde. Inmiddels heeft Binance.US in een reactie laten weten dat de fout niet bij hun ligt. De fout zou namelijk door een handelsalgoritme van een institutionele klant zijn gemaakt, zo laat de exchange weten aan The Block:

“Een van onze institutionele handelaren heeft ons aangegeven dat ze een bug in hun handelsalgoritme hadden. We blijven de gebeurtenis onderzoeken, maar hebben van de handelaar begrepen dat ze hun bug nu hebben verholpen en dat het probleem lijkt te zijn opgelost”

Volgens bronnen van The Block is het opvallend dat zowel de institutionele klant als Binance.US zelf geen beveiligingsmaatregelen hebben genomen om dergelijke fouten te voorkomen. Zo zouden handelsalgoritmes normaalgesproken automatisch orders moeten annuleren zodra het bepaalde dingen detecteert, zoals foute prijzen. Ook annuleren veel exchanges automatisch orders als deze overduidelijk een fout bevatten.

Sinds de flash crash is de bitcoin prijs met enkele procenten gedaald en bevindt de koers zich weer onder de vorige all-time high (ATH). Of het door dit nieuws is onwaarschijnlijk. Veel handelaren zullen wat winst willen pakken nu bitcoin zich op onbekende hoogtes bevindt. Lees hier de vanochtend gepubliceerde column van Michiel waarin hij een blik werpt op de koersen van zowel bitcoin en ethereum (ETH)!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie