Bitcoin (BTC) exchange BitMEX diep in de problemen na serieuze aanklachten, BitMEX reageert

BitMEX, een van de bekendste cryptocurrency exchanges, heeft het aan de stok gekregen met een Amerikaanse toezichthouder en de FBI. Het handelsplatform wordt door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) onder andere aangeklaagd voor het niet hebben van de juiste vergunningen. De bitcoin (BTC) prijs reageerde gisteravond meteen fel, wat een indicatie is van hoe groot deze zaak wordt geacht.

BitMEX is een populaire exchange, mede vanwege zijn tot voor kort gemakkelijke aanmeldproces. Terwijl traders bij de meeste andere een Know-Your-Customer (KYC) proces moeten doorlopen en hun identiteit moeten verifiëren, was dit bij BitMEX tot augustus van dit jaar niet nodig.

En dat is een van de redenen waarom BitMEX nu in de problemen zit. Doordat het geen goede KYC en antiwitwassystemen had, heeft de exchange de “Bank Secrecy Act” geschonden. Mede hiervoor is de medeoprichter van BitMEX, Samuel Reed, gearresteerd. De kans bestaat dat hij vijf jaar de bak in moet.

Maar dat is nog niet alles. In een persverklaring toont de CFTC een lijst met mogelijke straffen voor de andere oprichters, Arthur Hayes, Ben Dilo, Gregory Dwyer en Samuel Reed, en dat ziet er niet goed uit:

“Teruggave van onrechtmatig verkregen winsten, civielrechtelijke geldboetes, restitutie ten behoeve van klanten, permanente registratie en handelsverboden, en een permanent bevel tegen toekomstige schendingen van de Commodity Exchange Act (CEA).”

De CFTC is duidelijk:

“We kunnen niet toestaan dat slechte actoren die de wet overtreden, een voordeel behalen ten opzichte van uitwisselingen die het juiste doen door onze regels na te leven.”

BitMEX reageert: ‘Wij hielden ons aan de regels, voor zover wij wisten’

Intussen heeft de exchange gereageerd op de aanklachten middels een blogpost. Daarin stelt het bedrijf: “Sinds onze begindagen als start-up hebben we er altijd naar gestreefd om de toepasselijke Amerikaanse wetten na te leven, zoals die wetten destijds werden begrepen en gebaseerd waren op beschikbare richtlijnen.”

BitMEX zou echter al jaren waarschuwingen hebben ontvangen van zowel de CFTC als het Amerikaanse ministerie van Justitie. Of BitMEX er makkelijk vanaf gaat komen is dan ook onwaarschijnlijk. Advocaat Preston Byrne schreef op Twitter:

“Ook: de FBI gaat voor de gusto en brengt een parallelle strafzaak voor vermeende BSA-overtredingen. BitMex zal dit niet kunnen oplossen met een klap op de pols en een boete.”

BitMEX opereert volgens de blogpost vooralsnog normaal. Daarnaast schrijft de exchange dat de tegoeden van zijn klanten veilig zijn. Wel gaat het extra opnamerondes houden om klanten tegemoet te komen die hun bitcoins zo snel mogelijk bij de exchange weg willen halen.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
Bitvavo
€28.746,70 Kopen
1
Litebit
€29.018,90 Kopen
2
Bitcoinmeester
€29.031,00 Kopen
3
SATOS
€29.261,30 Kopen
Meer nieuws

Chainlink (LINK) vestigt nieuwe ATH, top 1% bezit nu 82% van alle LINK

De ongelijkheid in de verdeling van Chainlink (LINK) blijft toenemen. De top 1% van LINK bezitters heeft nu bijna 82% van alle LINK in...

Grayscale doet een van de grootste bitcoin (BTC) aankopen in 1 dag, verwachten ze vuurwerk?

De crypto fondsbeheerder Grayscale heeft weer voor flink wat rumoer gezorgd in de cryptowereld. Het bedrijf kocht maandag namelijk maar liefst 16.244 bitcoins (BTC),...

Fondsbeheerder die $750 miljoen in bitcoin (BTC) stopte: “We staan aan de voet van een lange trend”

In december van het vorige jaar was op Crypto Insiders te lezen dat de grote Britse fondsbeheerder Ruffer Investment Company in bitcoin (BTC) is...

Nederlandse cryptocurrency broker Bitcoin Meester beloont klanten met staking!

Het is nu voor alle klanten van Bitcoin Meester mogelijk om een gedeelte van het crypto aanbod te staken! Volgens de Nederlandse broker wordt het...

Bitcoin als wereld reservevaluta – Oud Canadese premier en oud Amerikaanse minister van Financiën praten over BTC

Stephen Harper, voormalig minister-president van Canada voor bijna 10 jaar lang, denkt niet dat de Amerikaanse dollar (USD) snel vervangen zal worden als de...

Bitcoin (BTC) naar $115.000, voorspelt Pantera Capital op basis van S2F-model

Pantera Capital, een investeringsbedrijf en hedgefonds, voorspelt dat de koers van bitcoin (BTC) naar maar liefst $115.121 kan stijgen tegen 1 augustus. Dat meldt...