Timo Bult Timo Bult
26/05/2021 15:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/05/2021 15:01

Bitcoin (BTC) exchange FTX wordt klimaatneutraal, dit is hoe!

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin (BTC) exchange FTX wordt klimaatneutraal, dit is hoe

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Het verbruik van blockchains zoals die van Bitcoin (BTC) en andere Proof-of-Work (PoW) cryptocurrencies is een onderwerp dat de afgelopen weken veelvuldig in het nieuws gekomen is. Alhoewel de discussie en de ontevredenheid omtrent het verbruik een van de redenen was van de enorme crash afgelopen week, zien we nu langzaamaan de positieve impact. Steeds meer bedrijven in de crypto-wereld nemen hun verantwoordelijkheid, zo ook crypto exchange FTX!

Het energieverbruik van Bitcoin (BTC)

De CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, nam enkele dagen geleden de tijd om op Twitter uiteen te zetten hoeveel Bitcoin nu eigenlijk verbruikt. Er doen allerlei wilde geruchten de ronde dat het om grote hoeveelheden liters benzine tot een vat olie per bitcoin transactie zou gaan. Klopt dit?

Bankman-Fried, een expert binnen de blockchain-sector, toont een aantal berekeningen waarmee hij laat zien hoeveel CO2 Bitcoin eigenlijk creeërt. Dit resulteert in een reeks tweets met verschillende berekeningen. Zonder al te diep op de details in te gaan, komt de CEO uit op de volgende opsomming.

In de laatste regel van zijn tweet toont hij hoeveel het zou kosten om de door de blockchain geproduceerde CO2 te compenseren. Hij baseert dit getal op het onderzoek van Giving What We Can, dat stelt dat 1 ton CO2 kan worden gecompenseerd met ongeveer $1. Zijn conclusie: met elke $1 die je via een PoW blockchain zoals Bitcoin of Ethereum (ETH) verstuurt, kan je de CO2-uitstoot van die transactie compenseren met een investering van $0,0026.

In de laatste tweet in de reeks vraagt Bankman-Fried aan Elon Musk of zijn berekeningen kloppen. Het was namelijk Musk die deze discussie op gang bracht door met Tesla te besluiten geen bitcoins meer te accepteren als betaalmethode. Dit vanwege zorgen omtrent de uitstoot van Bitcoin. Musk lijkt hier vooralsnog geen gehoor aan te hebben gegeven, helaas. Het valt namelijk eigenlijk best mee!

FTX voegt daad bij woord

Op basis van de bovenstaande conclusie voegt FTX ook meteen daad bij woord. De exchange streeft ernaar om CO2-neutraal te zijn en doet dit door te investeren. Het handelsplatform stopt “$1 miljoen in ‘s werelds meest effectieve CO2-compensatie organisaties:”

“BTC heeft niet het grootste verbruik van energie, maar we nemen onze impact op de wereld serieus. Daartoe:

*FTX streeft ernaar klimaatneutraal te zijn*.

We zullen dit jaar $1 miljoen doneren aan enkele van ’s werelds meest effectieve organisaties voor het compenseren van CO2.”

Terugblikkend op de eerdere berekeningen schat FTX dat het ongeveer $150.000 moet investeren om zijn aandeel in de CO2-uitstoot te compenseren. “Gezien de onzekerheid in de berekeningen, zullen we dit (royaal) afronden tot $1 miljoen,” aldus FTX op Twitter. Het geld komt uit de pot van de FTX Foundation.

Dit is de stichting van FTX die we eerder al voorbij zagen komen. 1% van alle transactiekosten op FTX komt in deze pot terecht en wordt in allerlei stichtingen geïnvesteerd, waaronder nu dus ook organisaties die zich inzetten tegen de klimaatverandering. Lees in dit artikel waaraan de FTX Foundation zoal doneert.

Gelukkig zien we steeds meer bedrijven binnen de crypto-sector de impact van het energieverbruik van PoW-netwerken erkennen met positieve stappen tot gevolg. FTX neemt een goed voorbeeld door ook daadwerkelijk daad bij woord te voegen!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie