Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
11/05/2020 09:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/05/2020 09:45

Bitcoin (BTC) short posities in het groen op Binance zomaar gesloten, waarom?

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin (BTC) short posities in het groen op Binance zomaar gesloten, waarom?

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Onlangs ontstond er veel ophef over het cryptocurrency handelsplatform Binance Futures op Twitter. Door de vrije val die bitcoin (BTC) recentelijk door heeft gemaakt van $9.500 helemaal naar $8.100, zijn er volgens gebruikers veel winnende short future contracten oneerlijk gesloten. Dit proces heet auto-deleveraging.
De trader AthenaBank tweette:

“Deleverage? Binance sluit mijn short nadat ik mijn investering 7 keer kon verdubbelen. Wat gebeurt er? Waar is mijn short? BTC daalde tot $8000. Wie betaalt het verschil?”

https://twitter.com/AthenaBank/status/1259281170501718017
Achteraf bleek het een systematisch proces te zijn dat auto-deleveraging heet.
Maar wat is auto-deleveraging eigenlijk, en waarom werden deze posities zomaar gesloten terwijl ze in het groen stonden? Hiervoor moeten we beginnen bij het begin. In de futuresmarkt kan je leverage, ofwel een hefboom, gebruiken om zo met meer (geleend) geld te kunnen handelen. Dit kan bij partijen als BitMEX of Binance. Traders kunnen hier met een hefboom van 125x trades plaatsen. hierbij kan je dus met een investering van $100, handelen met een slordige $12.500.
Een exchange zal altijd moeten zorgen voor de juiste balans tussen kopers en verkopers en matcht daarom orders van beide kanten. Binance zoekt dus voor elke koper een verkoper en vice versa. Hierbij ontstaat echter een probleem wanneer de koers van bitcoin uit het niets hard zakt of stijgt aangezien er dan veel traders willen shorten. Als gevolg hiervan zal de koers snel dalen en ontstaat er onbalans in het orderboek.
Mocht dit gebeuren dan zal de koers alleen maar zakken en zal zo op onrealistische prijzen kunnen komen zoals we zagen op 12 maart waar we het niveau van $3.600 kort raakten. Om dit te voorkomen hebben exchanges auto-deleveragingsystemen. Dit systeem zorgt er voor dat het orderboek in balans blijft. Mocht er niet genoeg in het potje zitten om de liquidaties te dekken, zullen aan de andere kant trades gesloten worden zodat dit wel kan.

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie