Simon Bosch Simon Bosch
27/02/2024 11:54 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/02/2024 11:21

Bitcoin en ethereum handelscontracten verpletteren historische records

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Bitcoin ETFs zien sterke opleving en beleven hun beste dag in 2 weken

Foto: Everett Collection/Shutterstock

Afgelopen nacht heeft bitcoin (BTC) de hoogste prijs sinds december van 2021 bereikt. De koers staat dan ook niet meer ver van zijn all-time high van $69.000 uit november 2021.

Een vergelijkbare ontwikkeling zien we inmiddels bij ethereum (ETH). Dit is de grote handelaren ook opgevallen; de interesse in zowel bitcoin en ethereum heeft namelijk een nieuw recordniveau bereikt op de derivatenmarkt.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Open interest bitcoin en ethereum futurescontracten op nieuwe records

Dat blijkt uit marktgegevens van crypto-analyseplatform CoinGlass. Om precies te zijn gaat het om het zogeheten open interest (OI). Het OI voor futures toont het aantal contracten dat momenteel open staat en nog niet is afgehandeld. Het geeft een indicatie van hoeveel interesse en activiteit er in de handel van bitcoin en ethereum futures is.

Op alle gemeten beurzen staat er voor 456.000 BTC aan bitcoin-futures open, wat bij de huidige koers ruim 24,7 miljard Amerikaanse dollar waard is. Volgens CoinGlass lag het vorige record op 24,2 miljard dollar, wat gevestigd werd in april van 2021.

Voor ethereum futurescontracten geldt een vergelijkbaar verhaal. Het vorige record is van november 2021, en lag op 11,2 miljard dollar. Het OI ligt op het moment van schrijven op ongeveer 11,34 miljard dollar.

Advertentie

CME en Binance nog steeds de grootste futuresbeurzen in crypto

Verder is het OI van bitcoin en ethereum goed voor respectievelijk ongeveer 2,3% en 2,9% van de totale marktwaarde. Dat is een aanzienlijk percentage, en het zal voor een groot deel worden veroorzaakt door institutionele handelaren.

Zij handelen namelijk graag in futurescontracten, die erg complex zijn en een flinke ingebouwde hefboom met zich meebrengen. De genoemde bedragen betreffen de notionele of totale waarde van de contracten, dus inclusief de ingebouwde hefboom.

De crypto-futuresmarkt is de afgelopen paar maanden regelmatig in het nieuws geweest. Zo werd de Chicago Mercantile Exchange (CME) afgelopen november de nieuwe marktleider voor bitcoin-futurescontracten. Voorheen was Binance dat. Op het moment is de CME nog steeds de grootste met een open interest maar liefst 130.000 BTC of bijna 30% van alle uitstaande contracten. Binance volgt nog steeds op de voet met een open interest van 113.000 BTC.

Voor ethereum ligt de situatie iets anders. Daar is Binance nog steeds met afstand de grootste, met 1,18 miljoen ETH aan futurescontracten. De eerstvolgende is Bybit, met ruim 680.000 ETH. De CME staat pas op de vierde plaats met 347.000 ETH.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie